Metrima får sin största elmätarorder

2005-04-06 07:46  

Elmätningsföretaget Metrima har tecknat sin största order hittills på teknik för insamling av mätdata i el- och fjärrvärmenät. C4 Energi i Kristianstad betalar mellan 40 och 50 miljoner kronor för ett system med 30.000 mätpunkter.

Jeanette Sandberg
- Orden är viktig för oss. Dels är det mycket pengar, dels fick vi goda omdömen för vår teknik, som klarar timavläsning av elförbrukningen och dubbelriktad kommunikation, säger vd Jeanette Sandberg.

Företaget, som i december tog namnet Metrima, är resultatet av ett samgående mellan de tre bolagen SVM, North Node och Milab.

Marknaden för fjärravläsning har tagit fart på allvar. Under årets första halvår avgörs upphandlingar om totalt 1 miljard kronor i Sverige, enligt Jeanette Sandberg.
 
Ny lag driver marknaden
Orsaken till tillväxten är den nya lagstiftning som ger elkunderna rättvisare räkningar. Man betalar för vad man verkligen förbrukar, vilket sporrar till energibesparingar.

2009 ska alla svenska elbolag kunna läsa av elmätare varje månad för mindre elnätskunder. Redan nästa år ska elmätarna kunna läsas av timvis hos större elkunder.

Bland Metrimas svenska konkurrenter finns bland andra de renodlade mätteknikföretagen Senea och Magacon, men också teleoperatörerna Telia Sonera och Vodafone och it-konsulten WM-data.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt