Medier: Clinton betalade för Trumprapport

2017-10-26 09:06  
Donald Trump. Foto: TT

En rapport med komprometterande uppgifter om Donald Trumps påstådda Rysslandskontakter cirkulerade i Washington efter Trumps valseger.

Undersökningen bakom rapporten finansierades delvis av Hillary Clintons presidentvalskampanj och ledningen för Demokratiska partiet, enligt amerikanska medier.

Varken Clintonkampanjen eller ledningen för Demokratiska paritet (DNC) bekräftar uppgifterna, som först publicerades av Washington Post.

President Donald Trump kommenterar på Twitter med att citera nyhetskanalen Fox News: "Clintonkampanjen och DNC betalade för efterforskningar som ledde till den falska anti-Trump-rapporten, Offret här är presidenten".

Enligt rapporteringen hade ett företag i Washington, Fusion GPS, redan under primärvalskampanjen inlett en granskning av Trumps eventuella Rysslandskontakter. Det skedde på uppdrag av någon inom Republikanska partiet. I april 2016 ska företaget ha kontakt en jurist med koppling till Clintonkampanjen och DNC och erbjudit sina tjänster.

Resultatet blev att dessa delvis finansierade de fortsatta efterforskningarna, som utfördes av Christopher Steele, en tidigare brittisk underrättelseagent. Finansieringen ska ha fortsatt fram till strax före presidentvalet i november förra året.

Materialet lämnade så småningom över till FBI och i början av januari överlämnade dåvarande FBI-chefen James Comey en sammanfattning av Steeles rapport till både avgående presidenten Barack Obama och hans efterträdare Donald Trump.

Rapporten innehåller bland annat en del slippriga detaljer och pinsamma obekräftade uppgifter om Trumps påstådda Rysslandskontakter och har av Trump själv avfärdats som påhitt.

Trump har på senare tid offentligt begärt att justitiedepartementet och FBI ska avslöja vem som betalade för rapporten. Republikanerna i representanthusets underrättelseutskott har via en domare begärt ut Fusion GPS banktransaktioner, i syfte att avslöja kunden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt