Mattesnille bygger supersök

2009-04-28 23:00  

Det går att bygga en sökmotor som levererar smartare svar än Google. Det hävdar den kände matematikern Stephen Wolfram. I maj blir det möjligt att testa själv.

Matematikern och vetenskapsmannen Stephen Wolfram är känd för datorprogrammet Mathematica och boken A New Kind of Science. Med sökmotorn Wolfram Alpha tänker han nu förändra sättet som vi letar efter information på webben.

Skillnaden jämfört med traditionella sökmotorer som Google och Live Search är att Wolfram Alpha inte kommer att fungera med sökord. I?stället matar man in en faktisk fråga och ut ska Wolfram Alpha spotta ett svar.

Det är inte den första sökmotorn som ska göra det möjligt att använda språket så som människor använder det. Powerset, Hakia och Twine är alla webbtjänster som strävar åt det hållet.

Wolfram Alphas skiljer sig från dessa. Exakt hur sökmotorn kommer att fungera avslöjar inte Stephen Wolfram, men hemligheten är ren matematik.

I grunden ligger arbetet med både Mathematica och A New Kind of Science. Kunskaperna från dem har Stephen Wolfram använt för att bryta ner all data så att den blir möjlig att använda i beräkningar. Sen bryter man ner frågorna som matas in i sökrutan på samma sätt. Och utifrån det ska svaret gå att räkna fram.

Wolfram Alpha öppnas för allmänheten i maj.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt