Mästare på statistik uppköpta

2013-05-07 07:58  

En programvara som förvandlar tråkiga statistiktabeller till levande och lättbegripliga diagram. Det lockar snabbväxaren Qliktech att hala fram plånboken.

Bakom programvaran står det forskartunga utvecklingsbolaget Ncomva i Norrköping. Nu köps åttamannabolaget av svensk-amerikanska Qliktech för en okänd summa.

Ncomva har på kort tid blivit världskända i statistikkretsar och har internationella kunder som OECD, IMF och EU kommissionen. I Sverige tar många kommuner och myndigheter som SCB och Försäkringskassan programvaran till hjälp för att levandegöra sina stora statistikdatabaser och göra dem mer lättanalyserade.

Företaget fanns nyligen med på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över landets hetaste unga teknikbolag.

Ncomva har sedan tidigare ett samarbete med Qliktech. Nu bakas kärnan i företagets visualiseringsteknik in i Qliktechs programvara Qlikview, som används för att analysera information i databaser hos företag. Området kallas ”business intelligens” och kan till exempel ge koll på hur mycket olika produkter säljer i olika geografiska området och vilka faktorer som påverkar försäljningen.

Qliktechs teknikchef Anthony Deighton använder ord som ”magnifik” och ”brilliant” för att beskriva tekniken.

-Ncomva bidrar till att bredda vårt erbjudande både med sin teknologi och med sitt team, säger han i ett pressmeddelande.

Qliktech startade på Ideon i Lund men har i dag huvudkontor i USA: Utvecklingen är dock fortfarande koncentrerad till Lund och dit kommer också Ncomva nu att flytta.

-Qliktech förvärvar inte bara en produkt utan även ett team med gedigen kompetens och erfarenhet, säger Mikael Jern, VD och en av NComVA:s grundare.

Marie Alpman

Mer om: Qlik 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt