Mångmiljonböter hotar Telenor

2016-11-24 09:23  
Foto: Alamy

Mobiloperatören Telenor riskerar böter på över 900 miljoner norska kronor. De misstänks ha försvårat etableringen av ett tredje mobilnät i Norge.

I Norge finns två landstäckande mobilnät, som drivs av Telia och Telenor. För nio år sedan började uppbyggnaden av ett tredje nät som byggdes av Network Norway tillsammans med Tele2, men norska Konkurrensverket anser nu att Telenor aktivt försvårat uppbyggnaden, enligt TT och NTB.

Telenor ska bland annat ha tecknat exklusiva avtal med ett antal mobiloperatörer, och därmed minskat möjligheterna för den nya aktören att skaffa sig kunder, anser myndigheten.

Nu hotas Telenor av böter på drygt 900 miljoner norska kronor för missbruk av dominerande ställning.

Läs mer:

Läs mer: Här är operatören med sämst täckning

Telenor uttrycker förvåning över anklagelserna. Enligt dem har tingsrätten tagit ställning i avtalsfrågan och bedömt tillvägagångssättet som lagligt.

– Konkurrensverkets bedömning är preliminär och vi ska nu göra en grundlig genomgång (av den), säger Berit Svendsen, vd för Telenor i Norge enligt TT-NTB.

Tommy Harnesk

Mer om: Telenor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt