Malmström: "Datalagringen är ett hafsverk"

2014-04-08 14:35  

– Datalagringsdirektivet är ett hafsverk. Det säger Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström i en kommentar till att EU-domstolen ogiltigförklarat direktivet. Sverige kan eventuellt komma att begära tillbaka tre miljoner euro i EU-böter.

EU-domstolen meddelade på tisdagen att den ogiltigförklarat EU-direktivet om datalagring som innebär att operatörer måste spara information mobilsamtal, sms, internetuppkoppling med mera i sex månader.

I ett pressmeddelande skriver domstolen att "direktivet utgör ett synnerligen allvarligt ingrepp i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter genom att kräva att dessa uppgifter ska lagras och genom att ge behöriga nationella myndigheter tillgång till dessa uppgifter."

Beslutet gäller från den 15 mars 2006 då direktivet trädde i kraft.

Vid ett pressmöte med Cecilia Malmström på tisdagen kom domstolens beslut upp. På frågan om det kan bli aktuellt med återbetalning av böterna på tre miljoner euro som Sverige dömdes att betala i maj 2013 för att införandet av direktivet försenats till den 1 maj 2012, svarade Cecilia Malmström:

– Ja, det är inte omöjligt. Det är det jag ska titta på det närmaste dygnet.

I ett inlägg på Twitter skrev Cecilia Malmström på tisdagen också: "Tydliggörandet som domstolen för fram om datalagringsdirektivet är välkommet och ligger i linje med kommissionens kritiska utvärderingsrapport."

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt