Målet: Superbilliga pryl-nät

2016-06-20 15:28  

Sensorer med batterier som klarar tio år på en laddning. En handfull billiga basstationer för att täcka en hel stad. Det utlovar ny teknik som kan rita om marknaden för uppkopplade prylar.

Med radioteknik optimerad för lång räckvidd och liten strömförbrukning slåss nu flera teknikstandarder om herraväldet på marknaden för trådlösa nät. Två som får mycket uppmärksamhet är Sigfox och Lora.

Till skillnad från mobilnäten behövs ingen licens för att bygga ett Sigfox- eller Lora-nät. Vem som helst kan sätta upp ett antal basstationer eller routrar för att täcka in en hel stad.

De båda teknikerna är optimerade för att varje basstation ska täcka ett stort område och för att fungera tillsammans med sensorer och annat som drivs på batteri. För att klara det har överföringshastigheten offrats. Ett Lora-nät är inget för den som vill koppla upp sin övervakningskamera, i stället handlar det om att skicka korta meddelanden eller mätvärden från en sensor.

Tele2 ser nu ut att bli först av mobiloperatörerna med ett eget Lora-nät i Sverige. I höst ska företaget ha ett testnät i drift i Göteborg med täckning från Landvetter till Mölndal och Hisingen.

– Lora öppnar upp en massa nya användningsområden. De bärare som funnits hittills, som wifi eller cellulär teknik, har vissa kommersiella förutsättningar som gör att en massa användningsområden inte passar in på grund av pris eller strömförbrukning, säger Rami Avidan som är chef för IoT på Tele 2.

Han ser en möjlighet att koppla upp prylar som hittills varit för dyra att ansluta. Ett exempel är lastpallar.

– En enskild pall har inget värde men om man har flera miljoner pallar så vill du ha koll på dem för att kunna bokföra dem som kapital i din verksamhet, säger Rami Avidan.

Att koppla upp en pall till Tele 2:s Lora-nät kommer att kosta ungefär tio kronor per år, beroende på hur ofta den ska skicka data. Det är ungefär samma pris som det kostar att ha en pryl uppkopplad till mobilnätet i en månad.

– Eftersom det är så låg strömförbrukning kan de uppkopplade prylarna sitta ute på fältet i kanske tio eller femton år med en batterikälla utan att behöva vara uppkopplade på elnätet, säger Rami Avidan.

Låga investeringskostnader gör att Tele 2 kan vänta sig konkurrens från helt nya, lokala, spelare. En av dem är teknikbolaget Elektroniksystem i Umeå. Företaget har arbetat länge med trådlösa sensorer av olika slag.

Förra året bestämde man sig för att satsa på Lora och på att bygga ett eget stadstäckande nät i Umeå.

– Vi täcker i princip hela Umeå med fem baststationer, säger Johannes Karlsson som är teknikchef på Elektroniksystem.

Hela nätet har kostat mellan 50 000 och 100 000 kronor att bygga.

– I nuläget handlar det mycket om att testa sensorer och basstationer, säger Johannes Karlsson.

Även om nätet i Umeå är av testkaraktär så hoppas Elektroniksystem att det ska få fart på installationen av sensorer i staden. Just nu låter företaget andra företag som är intresserade att koppla upp sig gratis.

Enligt Rami Avidan kommer Tele 2 att möta den nya konkurrensen genom roaming mellan olika typer av nät. På sikt kommer också ny standard för att koppla upp IoT-prylar med LTE i frekvensband där operatörerna har licens, något som enligt Rami Avidan finns också i hans planer för framtiden.

”Lora öppnar upp en massa nya användningsområden”, säger Tele 2:s teknikchef Rami Avidan.

 

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Inget för Telenor

Telenor satsar mycket på IoT men planerar inte att bygga något Lora-nät i Sverige, även om företaget testar tekniken på andra marknader.

– Vi tror mer på att använda licensierade frekvensband, säger Martin Whitlock som är teknikchef på Telenor Connexion.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt