Digitalisering

Målet: 3d-digitalisera mer av svensk industri

För 20 miljoner år sedan göts den här geckoödlan in i kåda. Med hjälp av det svenska visualiseringsbordet kan dagens besökare på Londons Natural History Museum studera den, lager för lager ända ner till skelettet. Foto: Sara Backlund/Interactive institute
Thomas Rydell.

Motorblock, elektronik eller livsmedel. Allt fler industrier tar 3d-digitalisering till hjälp för att granska konstruktion och kvalitet. Den trendvågen ska utvecklarna av det svenska visualiseringsbordet rida på.

Publicerad

Smarta algoritmer som snabbt förvandlar enorma datamängder från en datortomografi till 3d-bilder med hög kvalitet, utan att kräva mer än en pc med grafikkort och en snabb hårddisk. Och som gör det möjligt att studera bilderna ur alla upptänkliga vinklar och djup på en stor pekskärm. Det är grunden för det nybildade visualiseringsföretaget Interspectral i Norrköping.

Att tekniken, som utvecklats av Interactive Institute vid Visualiseringscentrum i Norrköping, fungerar är redan bevisat. Under namnet Inside Explorer har visualiseringsbordet redan tagit steget in på många av världens mest prestigefulla museer. Dit hör British Museum i London samt USA:s nationalmuseum Smithsonian. Här kan besökarna skala av mumier lager för lager eller lära sig om människans anatomi.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här