Lätt att bli förförd av Ericssons siffror

2012-11-19 09:17  
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Jag var på Hotel Radisson Blue utanför Stockholm härom veckan. Där hade ett 150-tal analytiker från världen över samlats för att ta del av Ericssons företagslednings strategi och syn på framtiden.

Som alltid presenterade Ericsson förförande siffror. Om fem år har nästan varannan världsmedborgare en smart mobil. Och 4g-nätet som i dag bara täcker 5 procent av världens befolkning, kommer att nå 50 procent 2017.

”En dramatisk förändring”, sa vd Hans Vestberg.

Jag tror på Ericssons framtidsvision. Det mesta blir mobilt. Jag trodde på det redan för tio år sedan. Och sedan dess har mobilitetens betydelse bara ökat, tack vare Iphone med efterföljare och molnet.

I framtiden lagras inte bara våra egna bilder i ­molnet utan även företagens databaser. Och varje gång vi behöver något hämtas bitarna från serverhallarna via mobilnätet.

Spännande är också nyheten att internetbolagen ska kunna skapa tjänster direkt för mobil­nätet, som FoU-chef Ulf Ewaldsson berättade om i förra veckans Ny Teknik. Det är ytterligare en fingervisning om mobilnätens ökade betydelse fram­över.

Ericsson spår en tusenfaldig trafikökning i mobilnäten på tio år.

Men ökad trafik är dessvärre inte detsamma som ökad lönsamhet. Mobiloperatörerna håller hårt i plånboken tills de har hittat ett sätt att ta betalt för de ökade dataströmmarna. Samtidigt gläds de åt att Moores lag ger dem fördubblad kapacitet i näten för samma pris var 18:e månad.

Prispressen från de kinesiska konkurrenterna, ­liksom Ericssons tidigare ambition att ta marknads­andelar, har pressat Vestbergs lönsamhet.

På analytikerträffen berättade Ericsson att ökad lönsamhet nu har högsta prioritet. Målet för affärsområdet Networks är att öka marginalen från 5 procent till en ”tvåsiffrig nivå”. Enligt ledningen ska det ske genom att ”Ericssons storlek på marknaden och teknologiska ledarskap kommer att leda till prisfördelar”.

På kort sikt kan Hans Vestberg knappast få kunderna att acceptera ett högre pris. Däremot kan han beordra sina underhuggare att minska personalen med exempelvis tio procent.

Det var vad vi såg början av i förra veckan. Nästan tio procent av de anställda i Sverige ska bort.

Jag tror på liknande neddragningsnivå även globalt. Mindre i USA, som nu driver den mobila utvecklingen. Mer på andra ställen. Det skulle betyda personalminskningar med upp emot 10 000 personer.

Och det trots att världen bara blir mer och mer mobil.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt