Kvinnor är nu flitigast på att blogga

2008-01-31 07:31  
Hans Kullin

Nu är den typiska svenska bloggaren en ung kvinna. För ett par år sedan var det en medelålders man. Det är mode, design och andra mjuka och kulturella ämnen som lockar kvinnorna.

Hans Kullin, en av pionjärerna bland svenska bloggare med mediebloggen Media Culpa, har vid tre tillfällen sedan 2005 gjort en stor enkät bland svenska bloggare. Den senaste visar nu en total omsvängning.

Den kvinnliga andelen bloggare har på bara några år gått från 39 till 76 procent. Samtidigt har ålderna på bloggarna sjunkit kraftigt.

Unga i majoritet
I maj 2005 var 58 procent av bloggarna mellan 26 och 40 år; i huvudsak män intresserade av it och medier. Idag är unga i majoritet; 64 procent är under 25 år.

– Det är lättheten att hantera ämnena som gör att utvecklingen är så här. I en blogg är det väldigt enkelt att länka till ett modeplagg och visa det man skriver om. Och så har bloggverktygen blivit mycket enklare att använda, säger Hans Kullin.

På dagarna jobbar han som informationschef på advokatbyrån Linklaters, och på fritiden skriver han på sin blogg om medier, med fokus på it-baserade sådana. Det är just den typen av blogg som blivit ovanligare när kvinnors bloggar börjat dominera.

Skriver varje dag
Aktiva bloggare är med i en rad andra typer av nätverk också. Majoriteten skriver varje dag. Få skriver mer sällan än varje vecka.

Kullins privatundersökning består av strax över 800 bloggare som besvarat en enkät på nätet. Urvalet är gjort på ett sådant sätt att det sannolikt är de mest aktiva och passionerade bloggarna som har deltagit. Mediet är nytt och svårt att undersöka. Därför är det få som forskat på området.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt