Knivskarpa bilder – trots darriga händer

2011-11-15 23:00  
Blev fotot skakig? Ny teknik kan i framtiden rädda bilden. Foto: Colourbox

Skakiga kamerabilder kan omvandlas till skarpa kanonkort. Programvaruföretaget Adobe utvecklar en ny teknik för att skaka tillbaka bildpunkterna till rätt plats.

Adobe presenterade nyligen prototypen till en funktion som tar bort skakningsoskärpa från suddiga bilder.

Alla har vi kommit hem och blivit besvikna när vi förstorat i datorn och sett att bilden vi tyckte såg bra ut på kameraskärmen i själva verket är suddig och värdelös.

I framtida versioner av bildbehandlingsprogrammet Photoshop kan sådana bilder räddas.

Tekniken upptäcker efter vilket mönster kameran rört sig vid fototillfället. Objekt i bilden lämnar släpspår, som skvallrar om kameraförflyttningen.

En processorintensiv analys upptäcker och återskapar dessa som en graf, enligt vilken kameran rört sig när slutaren var öppen. Uppgiften för programmet blir sedan att flytta och sammanfoga bildpunkter baklänges enligt detta spår. Ju fler skarpa kanter i motivet, desto bättre resultat.

Resultatet blev förbluffande bra vid demonstrationen på företagets årliga Max-konferens i Los Angeles nyligen, då även oläslig text gjordes knivskarp.

Liknande har tidigare gjorts manuellt i polisiära sammanhang, men då med enstaka bilder som manipulerats i bildbehandlingsprogram med känd förvrängningsmekanism.

För att automatiskt reversera bilder med slumpartade typer av förvrängning krävs avancerade och intelligenta algoritmer. Ännu svårare blir det med bilder där både kameran och objektet rört sig samtidigt.

Sådana bilder klarar inte den nya tekniken ännu, men forskning pågår om flerlagersanalyser för att lösa detta. Oskärpa på grund av fel avståndsinställning kan inte heller korrigeras.

Adobe vill inte säga i vilken version av Photoshop tekniken introduceras.

Tomas Carlsson

Mer om: Foto

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt