Kina hotar med ”negativa konsekvenser” efter Huawei-förbudet

2020-10-21 10:57  
Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Det svenska beslutet att porta kinesiska Huawei och ZTE från Sveriges 5g-nät kan få konsekvenser för svenska företag i Kina, varnar Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

– Sverige bör inta en objektiv attityd och hantera sitt felaktiga beslut för att undvika negativa konsekvenser för svenska företag i Kina, säger han på en presskonferens i Peking, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet görs sedan Post- och telestyrelsen (PTS) i tisdags stängde dörren för produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5g-nät.

Enligt PTS, som fattat beslutet i samråd med Säpo och Försvarsmakten, får produkter från Huawei och ZTE inte användas i nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i de berörda frekvensbanden.

Läs mer: Huawei stängs ute från svenska 5g-näten

Potentiella 5g-operatörer får dessutom lite drygt fyra år på sig att ta bort befintlig utrustning från de kinesiska telekomtillverkarna, tillägger myndigheten.

Beslutet har fattats av PTS inför auktionen av svenska 5g-frekvenser, som ska äga rum om tre veckor.

Joakim Goksör/TT

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt