Jolla satsar allt på surfplatta

2014-11-19 14:01  
Marc Dillon, Jollas överstepräst, lanserar företagets platta under en frikyrkoliknande och väldigt medryckande presentation. Foto: Sverker Brundin

HELSINGFORS. Nokia gjorde det igår. Lillebror Jolla i dag - släpper en surfplatta, men med ett eget operativsystem.

Finska mobiltelefonuppstickaren Jolla släpper en surfplatta under den stora startupkonferensen Slush i Helsingfors. Igår gjorde Nokia samma sak, på samma plats - det är som att finnarna inte har insett att marknaden för plattor är utplanande.

Den stora grejen när det gäller mobil hårdvara är fortfarande smarttelefoner - marknaden växer omkring 30 procent. Plattförsäljningen avtar däremot jämfört med tidigare och växer försäljningsmässigt med omkring 10 procent enligt flera marknadsbedömare.

Jollas första och hittills enda platta är på 7,9 tum, den är 8,3 millimeter tjock och väger 384 gram. Skärmupplösning är på 300 dpi och en har en 1,8 GHz fyrkärning processor från Intel.

När den släpps under första halvan nästa år kommer den att kosta 189 dollar och den kommer att gå att köpa även i Sverige.

– Vi har blivit utpekade som en liten fisk i det stora havet av hajar, säger medgrundaren och operativa chefen på Jolla, Marc Dillon, från den stora scenen under produktlanseringen på Slush.

Det är tydligt att bolaget har något av ett lillebrorskomplex. Företaget har sitt ursprung i teamet bakom Nokias operativsystem Meego. När Nokia lade ner den satsningen fortsatte de på egen hand och utvecklade operativsystemet Sailfish år 2011.

– Vi fick klar en produkt väldigt snabbt och lyckades undvika de flesta vanliga problemen, hävdar Marc Dillon.

– Förra året skrattade branschen åt oss på Mobile World Congress. I år skrattade de inte längre. De sade: "Vi trodde inte vi skulle få se er igen" - men nu ville alla de stora se vad vi gjorde.

Jolla Phone uppdateras varje månad för att ge användarna kontinuerligt allt bättre funktioner. Även den nya plattan - Jolla Tablet - har Sailfish. Det finns en särskild appbutik just för Sailfish och idén bakom är att du ska kunna använda produkterna med en hand genom 2-3 olika gester, till exempel genom att bläddra i sidled med tummen.

Vanliga Andoidappar fungerar också, men de drar förstås inte nytta av Sailfish specialiteter.

Plattan har wifi, men saknar möjlighet att koppla upp sig över mobilnätet. Tanken är att plattan är ett komplement till telefonen som på resande fot kan användas som en hotspot.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Surfplatta Jolla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt