Joakim Westh om avhoppet från Ericsson

2008-11-04 13:35  

Ericssons strategichef Joakim Westh, som lämnar bolaget, förklarar varför för Ny Teknik. Och berättar vad han är mest och minst nöjd med.

Varför lämnar du Ericsson?
Det är inget dramatiskt. Jag började i mars 2003 som konsult, och tänkte jobba under två, tre månader. Det blev sex år. Och nu känns det naturligt att lämna bolaget.

Vad ska du göra?
Jag ska ägna mig åt det jag gjorde innan jag började med Ericsson. Mitt rörelsedrivande bolag Absolent, en del andra styrelseuppdrag och jobba som managementkonsult.

Men du kan ju knappas hitta ett lika spännande jobb?

Det har varit fem av mina mest stimulerande år. Men att jobba på den här positionen är slitigt också. Det gäller ju att kunna hålla engagemanget upp.

Det är svårt att orka alltså?
Orkar gör man väl. Men det gäller ju att kunna hålla engagemanget uppe och hela tiden vara på topp för att kunna bidra med så mycket som möjligt. Det sliter.

Är det därför så många lämnat Ericsson på kort tid? Att det sliter så hårt?
Det är skilda händelser. Men det är ju egentligen inte så konstigt. Fem, sex är är en lång tid i den här typen av extremt snabbrörlig bransch. Det är bra för företaget att få in nya synpunkter också.

Vad är du mest stolt över under dina Ericssonår?
Att jag varit med och gjort om strategiprocessen. Nu är fler med och bidrar, vilket gör att implementeringen går snabbare. Satsningen på allt mer service och multimedia känns rätt. Och det fortsätter.
Mitt arbete med Operational Excellence har bidragit till att säkerställa att vi nu har råd till nya satsningar.
Och arbetet med inköp och leverantörer har sänkt våra kostnader.

Vad är du mindre nöjd med?
Den här branschen är så extremt snabb, och det finns förstås alltid något som man tycker att man borde ha kunnat förutse. Iphone exempelvis. Som kom från ingenting till vad det är idag.

Det är mer en konkurrent till Sony Ericsson förstås. Medan det är en fördel för Ericsson eftersom det ökar mobildatatrafiken.

Mer om: Iphone Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt