Jay Z köper svensk-norska Spotify-utmanaren

2015-03-12 10:34  
Världsstjärnan Jay-Z köper svensk-norska Spotify-utmanaren Aspiro. Foto: TT

Artisten Shawn Carter, mer känd under artistnamnet Jay-Z, köper det svensk-norska medieteknikföretaget Aspiro, som i går lanserade musiktjänsten Tidal i Sverige. Priset är närmare en halv miljard kronor.

Jay-Z:s bolag Project Panther Bidco lade i januari ett kontantbud på Aspiro, som är noterat på Stockholmsbörsen Small Cap-lista. Budet var 1,05 kronor per aktie eller totalt 464,1 miljoner kronor. Sista dag för att acceptera budet var i går onsdag klockan 17.00.

En grupp aktieägare menade att budet var för lågt och har försökt få fram ett bättre bud - utan att lyckas. Häromdagen meddelade minoritetsgruppen att man accpeterade lagt bud.

Nu rapporterar utländska mediasajter att affären är i hamn. Dock ännu ingen bekräftelse från Aspiro eller Panhter. Enligt talespersoner för Aspiro är det Panther som ska bekräfta affären och den bekräftelsen väntas inte förrän på måndag.

Aspiro är ursprungligen ett svenskt bolag som föddes under internetvågen i slutet av 1990-talet. Företaget är registrerat i Malmö, men har sitt huvudkontor och företagsledning i Oslo och den norska mediakoncernen Schibstedt som huvudägare.

Aspiro utmanar svenska Spotify med strömmande musik med flera gånger högre ljudkvalitet - men med det dubbla priset.

Den ursprungliga musiktjänsten heter Wimp. Den lanserades 2010 och har fått drygt en halv miljon betalande användare i norra Europa. Spotify är väsentligt mycket större med 60 miljoner användare varav 15 miljoner betalande.

Nu fasar Aspiro ut Wimp och lanserar i stället varumärket Tidal. I går var det premiär för Tidal i Sverige och de närmaste veckorna ska Tidal rullas ut över Europa och Nordamerika med målet att finnas i 30 länder före mars månads utgång.

Tidal har 25 miljoner låtar i sin katalog. Spotify har 30 miljoner.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Tidal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt