Jätteödlorna flyger på nytt

2011-05-20 10:58  

BILDSPEL: För 150 miljoner år sedan dominerade de jordens luftrum. Nu flyger jätteödlorna på nytt. Svenska 3d-animatörer har gett dem luft under vingarna.

Med ett vingspann på 10-12 meter seglar Quetzalcoatlus fram över himlen. Fartvinden får luddet på ryggen att fladdra. Men det mest magiska är upplevelsen av att sitta på en gigantisk flygödlas rygg och titta ner över en forntida värld som vi människor aldrig kunna uppleva.

Med hjälp av paleontologer, dinosaurieexperter och 3d-animatörer har National Geografic producerat filmen Flying Monsters 3D. Här får de sedan miljoner år utdöda flygödlorna liv på nytt. Med den världsberömda biologen David Attenborough som guide får vi följa deras utvecklingshistoria; hur de kunde ta steget ut i luften, ta sig fram på marken och vilka färger de hade.

Allt baserat på de senaste forskningsrönen och visat i 3d på Cosmonova hos Naturhistoriska riksmuséet. En stor del av animeringsjobbet är gjort i Sverige hos specialeffektbolaget Fido film.  Företaget har gjort sig känt i hela Europa för sin förmåga att levandegöra djur.

- Vi har bland annat erfarenhet av att animera fjädersystem och småluddig päls som andra bolag saknar, säger Staffan Linder, 3d- och animationsledare på Fido Film i Stockholm.

En tredjedel av alla flygödlor som flyger i filmen skapats av Staffan Linder och hans kollegor. Dit hör flygödlan Tapejara med sin enorma och färgglada huvudkam.

I företagets datorer byggdes också den 150 miljoner år gamla världen upp digitalt. Varenda lian, palm och blomma sattes på plats. Där placerades även kamerorna ut, på samma sätt som de skulle ha gjorts om filmen spelats in i den verkliga världen. Och med hjälp avancerade modeller, simuleringar och paleontologer väcktes flygödla efter flygödla till liv för att kasta sig ut i luften.

Vad var det knepigaste under produktionen?
- Det var att filmen skulle göras i flera format för att fungera dels på teve dels på IMAX system som finns hos Cosmonova. Båda versionerna är stereoskopiska, men helt olika i storlek.

Med på förhandsvisningen fanns också Simon Höxter, 11 år och dinosaurieentusiast.

Vad tyckte du om filmen?
- Den var häftig! Flygödlorna är coola för att de gjorde så många saker.

Fotnot: ”Flying Monsters 3D” visas på Cosmonova från och med den 20 maj.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt