Itunes-kunder ska <br></br>få bättre avtal

2006-08-15 23:00  
Applegrundaren Steve Jobs har tagit världen med storm med musiktjänsten Itunes och musikspelaren Ipod.

Apple ska ändra licensvillkoren för sin musikbutik Itunes Music Store efter krav från konsumentombudsmännen i de nordiska länderna. Men KO:s krav på att musik som köpts via Itunes ska kunna avlyssnas i andra spelare än Ipod tillbakavisas helt av Apple.

I början av sommaren gick konsumentombudsmännen i de nordiska länderna i en gemensam aktion till angrepp mot Apple och företagets musikbutik Itunes Music Store.

I ett brev till Apple ställdes krav på att användarvillkoren för dem som köper musik från Itunes skulle ändras då vissa punkter strider mot konsumentlagstiftningen i Sverige, Norge och Danmark.

Dessutom krävde konsumentombudsmännen att inköpt musik skulle kunna avlyssnas i andra bärbara spelare än Apples egna Ipod.

Apple går halva vägen
- Nu har vi fått ett svar från Apple. De har ändrat sig på vissa punkter, men inte tillräckligt, säger Björn Smith, jurist på svenska konsumentverket.

I nuvarande licensvillkor sägs att eventuella framtida ändringar i villkoren även ska gälla för redan köpt musik.

Men nu är Apple villigt att ändra detta så att det bara gäller köp som görs efter en villkorsändring.

Bara spelas i Ipod
Apple ska också tydligare informera om att musiken som köps "skyddas av en säkerhetslösning".

I klartext betyder det att musiken i princip enbart kan avspelas i Apples egna musikspelare Ipod.

Och på den punkten är Apple inte berett att göra några som helst ändringar och tillbakavisar helt kraven på att musiken ska kunna avlyssnas på konkurrerande musikspelare.

Kan gå vidare till marknadsdomstolen
Björn Smith på Konsumentverket vill inte kommentera de synpunkter som Apple framför i sitt brev.

- Vi ska nu gå igenom Apples svar och diskutera den kommande handläggningen med den norska konsumentombudsmannen. Innan dess vill jag inte gå in på några detaljer, säger Björn Smith.

Men konsumentverken i såväl Sverige som Norge har tidigare sagt att de är beredda att gå till marknadsdomstolen om en godtagbar uppgörelse med Apple inte kan nås.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt