Italiensk skattesmäll för Apple

2015-12-30 10:07  
Hemlighetsmakeriet till trots har information om vad Apple pysslar med i Lund läckt ut: Avancerade kartor. Dessutom sägs Apple undersöka möjligheten att flytta till en annan lokalisering i Lund eller Malmö. Foto: TT

Apple har gått med på att betala 318 miljoner euro, cirka 2,9 miljarder kronor, i en uppgörelse med skattemyndigheten i Italien, som utrett bolaget för skattebrott. Beskedet kan ha betydelse för andra länder.

(Artikeln har uppdaterats)

Apples italienska dotterbolag ska ha undvikit att betala bolagsskatt i Italien under åren 2008_2013, genom att flytta vinster till sitt bolag i Irland. Enligt en talesperson för skattemyndigheten har man nu nått en överenskommelse.

Tidningen La Repubblica skriver att Apple under perioden borde ha betalat 880 miljoner euro i skatt. Men efter flera månaders förhandlingar nöjde sig skattemyndigheten alltså med en check på 318 miljoner.

Apples europeiska bas finns i Irland, där bolagsskatten är 12,5 procent, mindre än hälften av skatten i Italien som ligger på 27,5 procent.

Uppgörelsen kan få betydelse för andra länders skattekonflikter med Apple. EU-kommissionen krävde förra året att Irland ska lägga alla kort på bordet vad gäller landets uppgörelse med Apple.

Tidigare den här månaden avfärdade Applechefen Tim Cook anklagelser om att bolaget undkommit skatt i USA genom att gömma undan pengar i andra länder som "politiskt skitsnack". Han hävdade att bolaget betalar varje dollar som det ska i skatt.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL