It-leverantör efter Wannacry-missen: Mänskliga faktorn ligger bakom

2017-05-17 15:48  
Skärmdump från dator drabbad av Wannacry-viruset Foto: IBL/Polaris Images

It-företaget Evry missade att skicka ut en viktig säkerhetsuppdatering till Timrå Kommun, som fick 70 datorer kapade i Wannacry-attacken. ”Mänskliga faktorn ligger bakom”, säger leverantören.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om det var en missad säkerhetsuppdatering som gjorde Timrå Kommun sårbart för Wannacry-masken.

Kommunens leverantör av it-system är Evry. I en kommentar till Ny Teknik säger Evry att det var den mänskliga faktorn som låg bakom att en viktig säkerhetsuppdatering – en så kallad ”patchning” – inte rullades ut hos Timrå Kommun som den skulle i mars månad.

– Det är något som vi beklagar, och vi ser nu över våra rutiner för att förhindra att det sker igen. Patchningen blev utförd i mars för våra övriga kunder, säger it-företagets kommunikationschef Geir Remman.

Enligt Geir Remman mobiliserade Evry omedelbart på fredagen förra veckan ett stort team som genomförde nödvändiga åtgärder såväl inom den egna organisationen – och hos deras kunder.

– Inga andra kunder drabbades av Wannacry-attacken, säger han.

Ni levererar it-tjänster även till Sandvik, som också drabbades i angreppet. Var dessa system sårbara för Wannacry-masken?

– Inga av de tjänster som levereras till Sandvik var sårbara för Wannacry.

Läs mer:

Läs mer: Uppgifter: Så mycket stal Wannacry-angriparna

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt