Israels it-scen sprider sig till Palestina

2017-07-14 14:30

Israel har en av världens hetaste startup-scener inom it. Nu tas flera initiativ för att skapa samma utveckling i Palestina.

I Palestina finns en liten men spirande startup-scen. Bara under 2016 startades minst tio nya små it-baserade företag på Västbanken. De arbetar med allt från webbsidor för turism, psykologisk rådgivning på nätet för mödrar till digitala plattformar för betalkort.

Det finns ingen brist på nyutbildade. Varje år examineras cirka 2 000 studenter inom it från de palestinska universiteten. Men eftersom det är svårt att hitta jobb på hemmaplan söker sig många till Gulfstaterna.

I grannlandet Israel är situationen den omvända. Landet har sedan länge varit framgångsrikt i att ha många nystartade teknik- och it-bolag. Där behövs programmerare och it-ingenjörer i toppklass. Där finns erfarenhet om entreprenörskap samt investerare, både inhemska och utländska i form av internationella storbolag.

Flera positiva krafter vill nu dela med sig av sina erfarenheter. 2014 startade israelen Yadin Kaufmann tillsammans med palestiniern Saed Nashef praktikprogrammet Palestinian Internship Program, PIP.

Programmet ger unga palestinier tre månaders praktikplats hos ledande israeliska och multinationella hightechföretag i Israel. Utöver praktik arrangerar PIP företagsbesök, workshoper om entreprenörskap och föreläsningar.

Man hjälper praktikanterna med visum och boende, och ger dem löpande stöd efter praktikperiodens slut. Det finns också möjlighet att få anställning i något av företagen i Israel. PIP stöds bland annat av Usaid, den amerikanska myndigheten som arbetar mot global fattigdom och för utveckling.

Yadin Kaufmann och Saed Nashef har även grundat riskkapitalistbolaget Sadara Ventures, det första i sitt slag som riktar sig mot den palestinska tekniksektorn. Bolaget har med hjälp av bland annat George Soros, AOL:s grundare Steve Case, Ebay, Google, Cisco och Europeiska investmentbanken, EIB, satsat 30 miljoner dollar i olika palestinska företag.

Tanken är att hjälpa till att bygga upp teknikföretag i världsklass i Palestina.

– High-tech är ett sätt att utveckla den palestinska ekonomin. I Palestina saknas investerare trots att många palestinier är välutbildade. Investerare ser det som riskfyllt därför att det inte finns en stabilitet, säger Liel Maghen vid Israel Palestine Center for Research and Information, IPCRI.

– I Israel behövs folk inom high-tech. Det är en win-win-situation, lägger han till.

Liel Maghen menar också att man kan se samarbetet mellan israeler och palestinier som ett fredsprojekt. Målet är att bygga långsiktiga samarbeten.

– Vi lär känna varandra, måste kompromissa och jobbar mot ett gemensamt mål. Självklart diskuterar vi Israel-Palestinakonflikten och vad vi kan göra för att påverka politiken. Det går inte att undvika. På samma gång integreras vi.

Han lyfter fram att de försöker främja nystartade företag där både israeler och palestinier ingår.

– Vi vill stötta palestinierna, och att företagsamheten där ska blomstra. Jag är säker på att en sådan granne även gagnar Israel, säger Liel Maghen.

 

Läs mer:

Läs mer: ”Vi ska minska arbetslösheten här”

Madeleine Salomon

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL