Islänningarnas kryptovaluta tredje största i världen

2014-03-26 15:22  

Med start på tisdagen fick alla islänningar möjlighet att ladda ner 31,8 Auroracoin – en lokal kryptovaluta som lanserats i syfte att ge islänningarna ett alternativ till den statligt styrda kronan. Auroracoin är nu världens tredje största kryptovaluta.

Utdelningen på 31,8 Auroracoin motsvarar för närvarande omkring 1500 kronor, men värdet har fluktuerat kraftigt.

Det en anonym person som under pseudonymen Baldur Friggjar Odinsson har lanserat kryptovalutan Auroracoin. Tekniskt är den baserad på valutan Litecoin som i sin tur är ett slags förbättrad variant av Bitcoin. Litecoin är hittills den enda kryptovalutan som är i närheten av Bitcoin i värde och transaktionsvolym.

I teorin är Auroracoin nu världens tredje största kryptovaluta, efter Bitcoin och Litecoin (den centralt styrda valutan Ripple är då undantagen).

Liksom andra kryptovalutor är grundidén med Auroracoin att användare ska kunna göra transaktioner direkt med varandra, via internet, utan att någon bank, stat eller myndighet styr processen eller tar ut avgifter.

I en presentation av valutan konstaterar Baldur Friggjar Odinsson på sajten auroracoin.org att de hårda restriktionerna för kapitalrörelser som den isländska staten införde efter finanskrisen 2008, var tänkta att vara temporära men att de fortfarande är kvar.

Han anser att islänningarna och deras ekonomi får lida för detta och att makten över penningpolitiken måste tas ifrån politikerna och ges till folket.

"Kryptovalutor är en mycket viktig milstolpe i denna kamp för frihet. De ger hopp om en ny era med fria valutor, immuna mot inblandning av politiker och deras kumpaner", skriver han.

Landets 330 000 invånare har nu ett år på sig att ta del av utdelningen som skett med hjälp av en nationell ID-databas. Efter drygt ett dygn hade omkring 12 500 personer kvitterat ut sina 31,8 Auroracoin.

Efter den allmänna utdelningen kan Auroracoin erhållas bara genom handel eller genom att nya pengar skapas på samma sätt som i Bitcoin -- en process som kallas "mining" och som samtidigt driver hela systemet.

Baldur Friggjar Odinsson ber programutvecklare att skapa verktyg för enkel användning av Auroracoin, och handelsplatser för kryptovalutor världen över att acceptera valutan.

Den isländska riksbanken varnar i ett pressmeddelande för Auroracoin och påpekar att de som använder valutan inte åtnjuter något av de skydd som staten ger för användning av den statliga kronan, i fysisk eller elektronisk form. Riksbanken understryker också att Auroracoin inte kan användas för att gå runt restriktionerna kring in- eller utförsel av utländsk valuta.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL