Isbjörnar påverkas av industrins miljögifter

2004-09-14 12:59  
Hjälp, vi förgås

Isbjörnars immunförsvar försvagas och deras hormonsystem rubbas av ämnen från industrin. Det visar nya forskningsresultat. Världsnaturfonden vill nu uppmana till skärpt kemikalielagstiftning.

Alarmerande hög nivå av miljögifter.
I tre forskningsartiklar som nyligen publicerats visas att ämnen som polyklorerade bifenyler, PCB och pesticider finns i isbjörnar. Dessutom visar resultaten av forskningen att isbjörnarna verkligen påverkas av ämnena.

De flesta ämnen som ingått i studierna tillverkas inte längre. Ändå vill Världsnaturfonden, WWF som lyfter fram forskningen på sin hemsida peka på resultaten i sin kampanj för en skarpare miljölagsstiftning. Man menar att många kemikalier som används idag kan ha likartade effekter.

PCB har sedan 1930-talet tillverkats i stor omfattning för att användas i bland annat kondensatorer och transformatorer, hydrauloljor, färger och lim.

I Sverige och i många andra länder har såväl tillverkning som användning numera förbjudits. Men i vissa länder används ämnena fortfarande.

Dessutom förekommer PCB fortfarande i äldre elektriska produkter och i byggnadsmaterial. När dessa produkter hamnar på soptippen och vid rivning av byggnader riskerar ämnena att läcka ut i naturen.

PCB-föreningarna är beständiga och har därför en lång uppehållstid i naturen. I vatten, is och mark kan de lagras i många år.

Isbjörnarna lagrar gifterna
Ämnena når Arktis med vindar och havsströmmar. De lagras i djurens fettvävnader och biomagnifieras, dvs. halterna ökar uppåt i näringskedjan.

Isbjörnarna som är högst upp i den arktiska näringskedjan och som har en stor andel kroppsfett har en alarmerande hög nivå av miljögifterna.

I artiklarna, som publicerats i Journal of Toxicology and Environmental Health och Environmental Health Perspectives, sägs det att ämnena har tydlig negativ effekt på isbjörnarnas immunförsvar och på deras hormonsystem. Försämrat immunförsvar gör isbjörnarna känsligare för infektioner.

Rubbningar av hormonsystemet kan påverka bland annat utveckling, beteende och reproduktion.

Annika Varnäs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt