Intel sätter 48 kärnor i en processor

2009-12-04 10:59  
48 kärnor och stort som ett frimärke

Senaste monstret ur Intels experimentverkstad är en processor med 48 kärnor. Det är minst 12 persondatorer på ett enda processorchip, stort som ett frimärke.

Processorn kommer att byggas i 100 exemplar, som ska doneras till universitet och företag för forskning. Även om 48 processorkärnor på ett chip är ovanligt mycket finns större planer på annat håll. Innovationsföretaget Tilera har redan annonserat en processor med 100 kärnor.

Det unika med Intels skapelse, kallad ”Single-chip Cloud Computer”, är dels att den kan köra vanliga program och dels att den är möjlig att styra på helt unika sätt.

Den fungerar i princip som ett superdatorkluster i mikroskopiskt format. Hur många kärnor som används, klockfrekvens och strömförbrukning kan styras från programvara. Sammantaget betyder det hög prestanda och extremt låg strömförbrukning. De snabbaste trimmade processorerna i dagens persondatorer kan dra 300 watt. Trots 48 kärnor drar Intels nya prototyp bara 125 watt vid full belastning.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt