Ingenjörslönerna på samma nivå

Anna Sandgren.

Under 2014 söker de tekniktunga företagen fler ingenjörer än på länge. Men lönerna rör sig bara marginellt.

– En delförklaring kan vara att det är en något lägre andel som bytt jobb de senaste åren. Men även efter att ha tagit hänsyn till det så är det låga tal, säger Anna Sandgren, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

Uttalandet ska ses i ljuset av att löne­ökningstakten för civilingenjörer i privat sektor de senaste tre åren, 2011 till 2013, i genomsnitt har varit 1,8 procent. År 2011 och 2012 var den årliga uppgången 2,1 procent, men under 2013 endast 1,1 procent.

Under samma  treårsperiod skiljer sig löneutvecklingen åt mellan olika branscher. Exempelvis har de civilingenjörer som arbetar i sektorer med avtal som går under Teknikarbets­givarna (TAG) haft en genomsnittlig löneökningstakt på 1,3 procent under perioden.

I it-branschen, där avtalet benämns Almega IT, är motsvarande siffra 1,9 procent.

En ingenjörsgrupp  där lönerna ökat något mer än genomsnittet inom privat sektor är de som arbetar i företag kopplade till avtalstypen Almeg­a STD (Svensk Teknik och Desig­n). Där har lönerna gått upp med i genomsnitt 2,2 procent per år de senaste tre åren.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt