Hyr ut din lediga P-plats

2014-06-05 11:34  
Utkast till utseende för appen Apparkingspot där man ska kunna hyra och hyra ut lediga P-platser. Foto: Erik Glitterstam

Har du en P-plats därhemma som står tom på dagen, eller en på jobbet som är ledig på natten? Då ska du hyra ut den, tycker ett svenskt litet bolag som lanserar en app för detta till sommaren.

I appen Apparkingspot ska man kunna hyra lediga P-platser, antingen genom att boka i förväg eller genom geografisk sökning där man befinner sig.

Och om man har en P-plats som är ledig vissa tider kan man hyra ut den på motsvarande sätt.

Idén kommer från entreprenören Erik Glitterstam som fått hjälp att utveckla den inom ramen för inkubatorn sopact.org vid Lunds universitet.

– Vi jobbar just nu med prototypen och en betaversion beräknas vara ute på marknaden i sommar, säger Erik Glitterstam.

Planen är att bolaget bakom appen ska ta mellan 10 och 15 procents provision på parkeringsavgiften. Betalningen ska hanteras fristående från appen för att undvika den andel som Apple eller Google normalt tar för köp inuti appar.

Någon kontroll av att man verkligen förfogar över P-platsen man vill hyra ut är inte planerad. Dock kan man bara hyra ut en P-plats per person.

Ett problem som kan uppstå är om den som hyr platsen inte lämnar den på utsatt tid.

– Vi har funderat ganska mycket på det problemet. Det kommer att finnas ett avtal mellan den som hyr och den som hyr ut, och vi siktar på ett samarbete med något parkeringsföretag för att kunna utfärda p-böter för dem som inte lämnar P-platsen i tid, säger Erik Glitterstam.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL