Huawei pratar genombrott för basstationer

2013-12-06 05:30  
”Ett paradigmskifte” kallar Huaweis Mats Andersson användningen av 96 antenner – alla med varsin sändare – i basstationen.

Huawei siktar på att bygga in 96 sändare i basstationen – i stället för dagens två.– Vi tävlar med Ericsson och Samsung om att muta in det här området, säger Mats Andersson, utvecklingschef på Huawei i Göteborg.

Drömmer du om mer kapacitet i mobilnäten, och längre mellan laddningarna av mobilbatteriet?

Då är det engelska begreppet ”massive mimo” något för dig. Kanske inte för dig personligen, men för din mobiloperatör. Med ”massive mimo”, massor av små antenner med varsin sändare, så går det att öka kapaciteten i mobilnäten. Operatören behöver varken mer av det begränsade frekvens­utrym­met eller öka energianvändningen.

– I stället för att vattna överallt i rabatten, så styr du vattnet så att dropparna bara kommer precis där du satt dina frön, förklarar Mats Andersson, utvecklingschef på Huawei i Göteborg.

Med många antenner går det att styra radiosignalen direkt till ”fröna”, det vill säga mobiltelefonerna.

Dagens basstationer, som vanligen har två antenner, sänder ut sina radiosignaler över ett stort område. På landsbygden är räckvidden ibland flera mil, i tätorterna några hundra meter.

– Typiskt är det bara en miljarddel av energin som sänds ut som når fram till mobilen. Vi kan inte fortsätta att slösa energi på det sättet. I synnerhet inte som både hastighet och antalet apparater i näten bara fortsätter öka, menar Mats Andersson.

Det krävs avancerade algoritmer, alltså datorkraft, för att styra sig­nalen från antennerna till de platser där mobilerna för tillfället befinner sig.

– Signalen från antennerna måste ju kunna riktas om på millisekunder, och det kräver avancerade beräkningar och därmed mycket datakraft. Men den har ju blivit billigare tack vare Moores lag, säger Mats Andersson.

Därför lägger Huawei, liksom konkurrenten Ericsson, mycket utvecklingstid på att ta fram smarta algo­ritmer.

– Våra forskare här i Göteborg har ansökt om många patent på detta. Vi tävlar med Ericsson och Samsung för att försöka muta in det här området, säger han.

Mats Andersson beskriver övergången från få dyra antenner och radiosändare i basstationen, till mass­or av små billiga, som ett paradigmskifte i mobilbranschen.

Huaweis forskare i Göteborg jobb­ar nu med att ta fram lösningar för en basstation med 96 antenner med en sändare bakom varje. Ambitionen är att den ska finnas på marknaden 2017.

– Den kommer att ge tio gånger mer datakapacitet än dagens basstationer. Så det kommer att gå mycket snabbare att surfa i mobilerna, även långt från basstationen, säger Mats Andersson.

Använder sig av flera antenner

  • Mimo är en förkortning av Multiple input–multiple output, och innebär att man använder flera antenner på samma frekvensband i både bas­stationer och mobilen. Det finns 4g-basstationer med 4 antenner (4x4­mimo), men betydligt vanligare är det med 2. I en mobil ryms 2 antenner per frekvensband, men i surfplattor troligen 8.
  • Massive Mimo innebär att man ­använder väldigt många antenner på samma frekvensband. ”Minst hundra”, enligt akademiska forskare. ”Det räcker med 32”, menar Huawei.
Mer om: mobil Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt