Huawei-chef: 2020 blir ett svårt år

2020-01-02 09:14  
Huaweis ordförande Eric Xu i augusti 2019. Foto: Zuma Press/TT

Den kinesiska telekomjätten Huaweis omsättning kommer antagligen att öka 18 procent i år till 850 miljarder yuan (knappt 1 140 miljarder kronor). Det är lägre än tidigare prognoser, till följd av USA:s svartlistning av bolaget.

USA befarar att Huaweis teknik kan användas för kinesiskt spioneri, vilket bolaget avfärdat.

Svartlistningen har inneburit att Huawei inte får göra affärer med amerikanska bolag, vilket i sin tur bland annat gjort att bolagets mobiltelefoner stängs ute från Googles operativsystem Android.

Dessutom har USA pressat flera länder att välja bort Huawei för utbyggnaden av nästa generations mobilnät, 5g.

Läs mer: Vill du veta allt om 5g? Här är jätteguiden

Trots det levererade Huawei 240 miljoner smarta telefoner i år, en ökning med 20 procent jämfört med 2018. Det rör sig dock främst om mobiltelefoner som släpptes innan svartlistningen.

Eric Xu, som för närvarande har den roterande ordförandeposten, avslöjade siffrorna i ett nyårsbrev till de anställda.

Läs mer: Huawei levererar tekniken till Tres 5g-nät i Stockholm

Enligt Xu kommer 2020 bli ett svårt år, där bolagets tillväxt beräknas minska jämfört med första halvåret i år. Huawei kommer att bygga upp sitt egna ekosystem för mobiltjänster, med bland annat molnlagring. Man utvecklar också sitt egna operativsystem som kallas Harmony.

Mer om: Huawei Telekom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt