HP köper Palm

2010-04-29 09:05  

Hewlett-Packard börjar konkurrera med Iphone och Android. Igår blev det klart att datortillverkaren köper problemtyngda Palm. Prislappen är 1,2 miljarder dollar.

Det har kretsat uppköpsrykten kring Palm en längre tid. Både HTC och Lenovo har nämnts som spekulanter. Men igår tog rykteskarusellen slut när HP meddelade att man köper företaget.

Sedan tidigare har det funnits en stark, personlig koppling mellan de två företagen. Chef för HP:s Personal Systems Group är Todd Bradley som tidigare var vd på Palm.

Enligt honom kommer Palms teknik i kombination med HP:s finansiella styrka och globala närvaro skapa en stark helhet.

– Vi planerar kraftiga investeringar i produktutvecklingen, säger Todd Bradley.

Kommentarerna i amerikansk affärspress handlar inte så mycket om Palms senaste mobiltelefoner Pre och Pixi. Istället är det operativsystemet WebOS som får mest utrymme. Likadant är det i HP:s pressrelease, där Pixi inte nämns alls, Pre en gång och WebOS sex.

WebOS lanserades i januari 2009 och skulle bana väg för en storstilad comeback, bland annat genom att ha ett väldigt bra stöd för att köra flera program samtidigt och utvecklade kopplingar mellan telefon och moderna webbtjänster. Den första telefonen med WebOS, Pre, började säljas förra sommaren. Men succén uteblev.

En möjlighet är att HP har planer att använda WebOS för mer än mobiltelefoner. På den stora elektronikmässan CES visade Steve Palmer upp en pekdator från HP, inte helt olik Apples just lanserade Ipad men med Windows 7 under skalet. Nya pekdatorer från HP med WebOS som operativsystem är inte otänkbart.

Enligt Michael Gartenberg, an analyst at Altimeter Group, är HP:s köp inte särskilt överraskande, även om prislappen är hög. HP har tappat markandsandelar på den mobila sidan, där företaget var tidigt ute med att lansera datorlika telefoner. För att slippa bli allt för beroende av Microsoft och Google, och jättarnas operativsystem för telefoner, behöver HP något eget, enligt Gartenberg.

– Och WebOS behöver en verksamhet av HP:s storlek för att ha en chans att överleva, säger han till USA Today.

Charles Golvin, analytiker på Forrester Research, håller delvis med i resonemanget: Att HP behöver egen teknik.

– Men jag tror inte att WebOS har någon långsiktig framtid, säger han till USA Today.

Anders Thoresson

Mer om: Palm HP

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt