Hård prispressare utmanar Ericsson

2011-10-25 23:00  

Samsung, näst störst i världen på mobiltelefoner, siktar på att bli topp tre även på mobilsystemmarknaden.  Konkurrenterna märker redan av prispressen från uppstickaren.

Samsung, näst störst i världen på mobiltelefoner, siktar på att bli topp tre även på mobilsystemmarknaden. Konkurrenterna märker redan av prispressen.

Samsung Electronics är ett av världens största företag. Etta i världen på platta tv-apparater. Etta på minneskomponenter. Och tvåa på mobil­tele­foner efter Nokia. Nu har bolaget bestämt sig för att bli en toppspelare även på mobila nät.  Samsung siktar på att bli nummer tre

i världen på mobil utrustning för 4g ­redan 2015. Det är en extremt tuff ambition i en bransch där konsolidering av de stora är ett vanligare samtal än nya uppstickare.  Samsung har dock satt upp höga mål tidigare, och lyckats.

Med 4g menar Samsung både wimax och den variant som kallas lte. Ericsson erbjuder lte, och merparten av världens stora mobiloperatörer har valt den lösningen för de högsta data­has­tig­he­ter­na.

Samsung är en marginell spelare på den globala systemmarknaden. Men på hemmaplan har Samsung tagit flera kontrakt genom åren. 

– Tidigare har Samsung i första hand sålt mobilsystem på den asiatiska marknaden. Men nu expanderar vi vårt 4g-erbjudande globalt, och räknar med att öka vår marknads­andel även i Europa, skriver Samsung i ett svar till Ny Teknik, och fortsätter:

– Vi är helt övertygade om att vi nu har stor möjlighet att ta marknadsandelar, på grund av den dramatiska tillväxten på 4g-marknaden.

Bengt Nordström på konsultbolaget Northstream tror inte Samsung har en chans.

– Ingen operatör köper enbart 4g, utan vill alltid uppgradera flera standarder och där har Samsung inte mycket att erbjuda, säger han. 

Lars Bondelind, marknadsförare av Huaweis mobila system med bas i Shanghai, har träffat på Samsung vid flera upphandlingar och beskriver koreanerna som prispressare.

Telia Sonera, som blev först i världen med ett 4g-nät, har köpt lte-utrustning från Ericsson, Huawei, Nokia Siemens och ZTE. 

– Samsungs systemsida ser vi inte ofta, men jag satt faktiskt och talade med deras representanter på en lte-konferens i Amsterdam nyligen, säger Tommy Ljunggren, utvecklingschef för mobilnät på Telia Sonera.

Hans Vestberg, Ericssons vd: ”De har mycket muskler”

Hur ser du på den nya konkurrenten?

– Samsung var tidigt ute även med cdma och wimax. Satsningen på 4g-standarden lte drivs på från hemmamarknaden Sydkorea, där operatörerna är tidigt ute. Men vi ser Samsung även i Nordamerika.

Vilka är deras styrkor och svagheter?

– De är tidigt ute med en mobiltelefon för lte och där sticker de ut. Men i dag kräver operatörerna mer än bara produkter. De vill ha en leverantör med en stor  organisation, som klarar en utrullning av tiotusentals basstationer och som kan ge stöd under driften. Och det talar ju för oss, som redan finns på plats i över 180 länder.

Har Samsung en chans att nå topp tre?

– Det är mer som talar mot det, än för det. För att lyckas måste de först bygga upp en serviceorganisation över hela världen. 

Det är ett stort bolag, som har uppnått högt ställda mål tidigare.

– Visst, de har mycket muskler. Och man ska förstås aldrig underskatta en konkurrent.

Små på mobila system – jättar på telefoner

Med 4g menar Samsung både wimax och lte. Samsung har ungefär 30 procent av wimax-marknaden, men hade bara 3 procent av lte-marknaden  under andra kvartalet.

Samsung har åtta lte-kontrakt: SKT, KT och LG U+ i Korea, Sprint och Metro PCS i USA, KDDI i Japan, Mobily i Saudi­arabien, och en icke namngiven operatör i Europa.

På mobiltelefoner är Samsung tvåa i världen efter Nokia.

Började med nudlar

Började med nudlar

Samsung betyder tre stjärnor. Startade 1938 som tillverkare av nudlar.

Samsung Electronics är ett av de största bolagen i konglomeratet och omsatte närmare 900 miljarder kronor förra året, är snart lika stort som General Electric. (Ericsson omsatte 200 miljarder kronor 2010).

Samsung är större än Sony på platt-tv-apparater, större än HP på färglaserskrivare samt störst i världen på flytande kristallskärmar för tv och datorer. 

Samsung är Apples största underleverantör och samtidigt en av Apples tuffaste konkurrenter på mobiltelefoner, surfplattor och dato­rer. De beskyller varandra för patentintrång.

Mer om: Samsung Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt