Här kan du spana in Nokias framtid

2009-12-04 10:24  

Kommer Nokia att tvingas hoppa i säng med ärkerivalen Google? Eller reduceras till att sälja lågprismobiler? Nyckeln till frågorna finns i framtiden för operativsystemet Symbian, som Nokia just visat upp.

På sina kapitalmarknadsdagar nyligen gav Nokia en smygtitt på hur operativsystemet Symbian kommer att se ut om något år – kungen inom datorlika mobiler är redo att slå tillbaka.

Och varför är det då intressant att titta på operativsystem i mobiler?

Det korta svaret är:

Nokia måste göra sina avancerade mobiler bättre och modernare för att behålla sin ledande ställning. Alternativt kanske tvingas i säng med ärkerivalen Google eller nöja sig med att sälja lågprismobiler.

Det lite längre svaret är:

Förrvar mobiler mest telefoner. Mobiloperatörer försåg dem med enstaka extratjänster som exempelvis sms, för ett par kronor styck, eller mms (med bilder!) för någon krona till. Röstsamtal är fortfarande en viktig tjänst för operatörer.

Nublir mobilerna mer än telefoner. De är anslutna till internet och kan enkelt förses med tiotusentals extratjänster i form av program från en programbutik. Många är gratis, och motorn bakom tjänsterna är ofta internet. Text, bild, video, nyheter, nytta, nöje, spel. Och röst.

Mobiler som kan detta är datorlika mobiler, eller så kallade smartphone, och de har ett öppet operativsystem.

Det dominerande har i många år varit Symbian – grundat 1998 av flera telekomjättar och främst använt av Nokia. För bara några år sedan, 2006, fanns Symbian i73 procentav alla sålda datorlika mobiler.

Men sedan något år finns betydligt modernare operativsystem med pekskärmsstöd, som Iphone OS och Googles Android, och Symbians marknadsandelhar nu rasat till 45 procent.

Symbians huvudägare Nokia insåg att något måste göras,köpte förra sommaren ut Symbianoch gav hela operativsystemet till den nybildade stiftelsen Symbian Foundation. Planen var att modernisera Symbian, göra det gratis och föra över det till öppen källkod (som Android!).

Symbian Foundation etablerade ett kontor i Silicon Valley för att komma närmare internetvärldens hjärta. Men stiftelsen utvecklar inte programvaran själv.

– Troligen kommer det största bidraget att komma från Nokia under överskådlig framtid. Men vi hoppas att om kanske tre år så kommer kanske hälften av bidraget från annat håll. Det är därför vi går mot öppen källkod – oavsett hur många smarta programmerare det finns på Nokia så finns det många fler utanför Nokia, sa David Wood, en ledande person inom Symbian sedan starten,till Ny Tekniks reporter i somras.

Han berättade då också att Nokias användarmiljö i Symbian, kallad S60 (Sony Ericssons Uiq och Docomos Moap lades ner vid Nokias köp), skulle ersättas med en ny, med namnetDirect UI, klar för mobiler i slutet av 2010.

Och, för att komma till pudelns kärna, det är delar av den somNokia nyligen visade upp.

– Problemet är inte Symbian OS. Vad vi måste jobba på är användarmiljön (user inteface), sa Kai Öistämö, ansvarig för Nokias mobiler.

Och då menar han alltså just Nokias eget gamla S60.

Det nya som han visade upp, och som ska komma i mobiler under nästa år, såg modernt ut, i stil med just Iphone och Androidmobiler.

Kai Öistämö berättade att det blir stöd för så kallad multitouch (styrning med flera fingrar, som på Iphone) och allmänt enklare – skapa epostkonto i två steg i stället för som nu fyra, nå favoritmusik eller video med två klick, istället för åtta.

Webbläsaren ska bli bättre. Allt ska bli snabbare – omkring tre gånger snabbare än idag. Skrolla ska ske med 60 bilder per sekund i stället för som idag 15. Och 350 onödiga dialogrutor ska bort!

Samtidigt står det klart att Nokia fortsätter med Symbian, trots att många rykten hävdat motsatsen.

I de mest avancerade mobildatorerna, somsplitternya N900(testadhär) ska Nokia använda sitt Linuxbaserade Maemo, men Symbian blir basen i övriga datorlika mobiler.

Och nu gäller det att Nokia lyckas. Att locka användare, men framförallt också programutvecklare – näringen för ett operativsystem – vilket Apple gjort så framgångsrikt: Idag finns det över 100.000 program till Iphone (Symbian ska inte ha någon programbutik, som Apples App Store, utan har i stället startat ett slags portal,Symbian Horizon, så att programutvecklare når flera kanaler på ett bräde).

– Vi kommer att genomföra detta. Och när vi gör det, tror vi att många kommer att ta en ny titt på Symbian. Vi ska använda Symbians styrka och storlek för att åstadkomma vad ingen annan tillverkare av smartphone kan uppnå. Och ge Symbian den enkla och vackra användarmiljö det förtjänar, sa Kai Öistämö.

Och det gäller för Nokia att han har rätt.

För om Symbian inte klarar utmaningen från konkurrenterna har Nokia troligen bara två val: Att ge upp de avancerade datorlika mobilerna och bara sälja lågprismobiler, eller att hoppa i säng med ärkerivalen Google och börja använda Android –vilket alla de större mobiltillverkarna utom Nokia gör.

Mats Lewan

Mer om: Symbian S60

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt