Hans Vestberg pekar ut Ericssons framtid

2014-11-13 09:15 Helen Ahlbom  

– Alla branscher förändras, sa Ericssons vd Hans Vestberg på bolagets innovationsdag. Även Ericsson, som köpt elva bolag för att stärka sin position på nya områden.

Över 100 journalister och industrianalytiker från hela världen samlades på Ericssons Innovationsdagar i Stockholm i förra veckan.

Vd Hans Vestberg talade om den stora förvandlingen av samhället och näringslivet orsakad av digitaliseringen. Alla branscher kommer att förändras, på samma sätt som redan skett med musik- och medieföretagen, menade han. Bilar kommer att kopplas upp till nätet, liksom pappersmaskiner och kraftnät.

Ericssonchefen ser förändringsvilja hos många företag, men är bekymrad över att regeringar världen över inte har börjat tänka om.

– De är vana att planera för vägar och flygplatser. Men nu måste de ta fram en digital strategi. Det är superviktigt och det säger jag till alla politiker jag träffar. Framöver kommer länder konkurrera med sin digitala infrastruktur och sina digitala tjänster inom exempelvis hälsa och sjukvård.

Även Ericsson kommer förstås att behöva förändras, medgav Hans Vestberg, och visade en figur som pekar ut de fem nya områden där han vill bli världs­ledande.

I dag är den svenska mobiljätten störst i världen på mobil infrastruktur och mobila drifttjänster, och kunderna är världens mobil­operatörer. Där ska Ericsson fortsätta att glänsa, är tanken.

Men Hans Vestberg skissar nu på ett nytt Ericsson. De nya områdena är tjänster till tv och medieföretag, avancerade betal- och driftsystem till mobiloperatörer, molntjänster, lösningar till process- och kraftföretag, samt tjänster för offentlig verksamhet som rör skola, hälsovård och trafiksystem.

Hans Vestberg förklarar urvalet med att de nya områdena ligger nära kärnverksamheten, har en hög andel programvara, består av mycket tjänster och har en hög tillväxttakt.

Att styra om en koloss med närmare 120?000 anställda i 180 länder är svårt. Nokia är ett varnande exempel. Ericssonchefen har receptet klart.

– Jag omfördelar resurser som kapital, människor och belöningssystem till de nya områdena, säger han i en intervju på hemsidan.

Ericssons köp av elva bolag inom de fem nya områdena under 2013 och 2014 visar att han menar allvar.

Det finns också ett antal saker som ”kanske kan bli något” för Ericsson på längre sikt. De har placerats längst ut i figuren, som används för att förklara den nya strategin. Där satsar Ericsson fram för allt innovationskraft, och för tillfället är det kommunikation mellan maskiner och analysverktyg som testas.

Under innovationsdagen fick Hans Vestberg frågan vad som oroar honom mest just nu. Det är många saker, tillstod han, men en sak mer än andra.

– Det vi i ledningen ofta diskuterar är hur fort vi ska genomdriva förändringen. Det är en stor organisation vi har. Det får inte gå för snabbt, men inte heller för långsamt.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt