Han lär skygga Huawei-grundaren att lyckas i Sverige

2013-09-18 05:00  

Mikael Lindström, före detta ambassadör i Peking, är rådgivare åt Huawei i Norden. Han har flera gånger träffat bolagets medieskygga grundare och vd Ren Zhengfei.

Mikael Lindström sitter med i Huaweis ”International Advisory Council” sedan två år. Rådet består av ett 20-tal personer som träffar Huaweis styrelse och företagsledning två gånger om året.

– Förra året träffades vi i Lissabon och Shenzhen under två dagar vardera gången. Det är intensiva dagar.

Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei har gjort en enda intervju för internationell press, i samband med undertecknandet av ett kontrakt i Nya Zeeland tidigare i år.

Men han träffar ofta sina kunder, och har flera gånger besökt Sverige. Senast i november förra året.

– Jag föreslog då att han skulle passa på och få några intryck från det innovativa Sverige, och fick igenom ett möte på IVA:s kontor med gd Björn O Nilsson.

Beskriv Ren Zhengfei som person.

– Mr Ren är väldigt charmig, intellektuell och karismatisk. En verklig visionär. Och han är överraskande frispråkig.

– I början när han hade ont om pengar för löner erbjöds de anställda i stället delägarskap i bolaget. Han har själv berättat hur han rev av en bit papper från ett block, skrev ner några tecken och sa – här får du x procent av bolaget. Och på den vägen är det, Huawei ägs av personalen.

Vad vill Huawei ha av dig?

– Min uppgift är att hjälpa bolaget förstå Sverige och Norden. Huawei hade ju problem med fackföreningen i Sverige för några år sedan.

– Ledningen i Kina var osäker på om den skulle skriva på ett kollektivavtal eller inte. Då åkte jag över till Kina för att träffa dåvarande vd:n (Huawei har ett system med roterande vd) och berättade om vår långa historia med kollektivavtal, den välfungerande arbetsmarknaden och förklarade att det inte innebar att de anställda skulle bli delägare. Det gjorde nog ett visst intryck. Huawei gick med i Almega och skriv under ett avtal med Unionen i maj, säger Mikael Lundström.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt