Han gör 3D-film med öppen källkod

2005-05-31 23:00  

Arbetet med att skapa den första ”öppen källkodsfilmen” kördes igång förra veckan. Den animerade 3D-filmen ska enbart produceras med fri programvara. Allt arbetsmaterial liksom den färdiga filmen ska göras tillgänglig via webben.

Gratisprogrammet Blender används för att producera en 3D-film.
Holländaren Ton Roosendaal är en kändis i öppen källkodsvärlden. Han är upphovsmannen till 3D-programmet Blender och har nu dragit igång ett projekt för att producera den första "öppen källkodsfilmen".

Projektet, med arbetsnamnet Orange: The Open Movie Project, ska helt och hållet produceras med programvara som bygger på öppen källkod. Målet är att skapa en 3D-animerad film som kvalitativt ska mäta sig med vilken kommersiell 3D-film som helst. Filmen ska ha en speltid på upp till 20 minuter och premiärvisas i mars 2006.

Ton Roosendaal
Vid sidan av den färdiga filmen ska även allt arbetsmaterial som produceras bli fritt tillgängligt för vem som helst. Men det är inte säkert att arbetsmaterialet publiceras offentligt i samma stund som det tas fram. För arbetsgruppen "kanske det kan vara till hjälp för kreativiteten om inte varenda idé, test eller beslut offentliggörs direkt", skriver Ton Roosendaal på filmprojektets webbplats.

En liten kärngrupp ska arbeta i Holland mer eller mindre på heltid fram till filmens premiär.

Grundfinansieringen av projektet är redan fixad. Men för att ro filmen iland krävs en lång rad av frivilligkrafter som ska börja rekryteras till sommaren. Och där kan vem som helst anmäla sitt intresse. Det som behövs är allt från 3D-skapare och kompositörer till programmerare och experter på specialeffekter.

Huvudsyftet med Orange är att skapa en "enastående kortfilm". Men syftet är också att "utveckla effektiva sätt att i största allmänhet öka kvaliteten i öppen källkodsprojekt", skriver Ton Roosendaal på projektets webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt