Hallå Iphone - här kommer jag

2010-03-29 12:05  

En halv miljon svenska har en Iphone. Den som vill ha ett alternativ kan prova Sony Ericssons nya X10. Ny Teknik har testat, och den håller måttet.

Förväntningarna på Sony Ericssons första mobil med Googles operativsystem Android har varit höga. Speciellt med tanke på att Sony Ericssons avancerade mobiler de senaste åren inte varit några större succéer – personligen kan jag inte rekommendera någon av de senaste toppmodellerna med de ålderstigna systemen Symbian eller Windows Mobile.

Därför var det ett rent nöje att prova nya X10 och konstatera att den på punkt efter punkt bjuder på en angenäm upplevelse.

Till det yttre är mobilen både snygg och bekväm att hålla i. Något större än Iphone, men ändå inte för stor. Samtidigt är skärmen klart större än Iphones, och har mer än dubbelt så hög upplösning.

I vanlig Sony Ericsson-anda har även kameran hög upplösning – åtta megapixel.

Bra är de tre fysiska knapparna på framsidan – hemknapp, alternativ och bakåt. De fungerar bättre än touch-knapparna på Googles mobil Nexus One.

Pekfunktionen – det absolut viktigaste på en pekskärmsmobil – är inte riktigt lika följsam som på Iphone men ändå väldigt bra. Att skriva på skärmtangentbordet fungerar utmärkt både i stående och liggande läge.

Det inre är Android i version 1.6. Bättre hade varit version 2.0 eller 2.1 som finns i några få mobiler, bland annat Googles egen Nexus One. Enligt Sony Ericsson kommer dock en uppgradering framöver – oklart när.

Saknas i 1.6 gör främst multitouch – att kunna knipa med två fingrar för att zooma i bilder och webbsidor. Plus inbyggt stöd för Microsofts e-post med Exchange/Outlook, vilket nu sköts ganska bra med programmet Moxier.

(Uppdaterat: Som några läsare påpekat i kommentarer nedan har Sony Ericsson bekräftat att X10 inte kan få multitouch, eftersom stöd för detta saknas i hårdvaran. Reds anm).

Kopplingen till Googles tjänster är naturligtvis klanderfri – allt från Gmail och kartor till kontorsprogrammen Google Dokument. Synkronisering av kontakter sker mot Google, men som alternativ finns även Sony Ericssons egen synktjänst som även fungerar med de flesta vanliga mobiler.

Därmed kan man enkelt flytta alla kontakter från en vanlig mobil till X10.

Sony Ericssons eget tillägg till mobilens programvara består av två centrala program – Timescape och Mediascape.

Det första är ett slags superversion av en senaste-samtal-lista, nu med allt från epost, tagna bilder och spelad musik till Facebook- och Twitterinlägg.

Det är rätt tänkt – ett snyggt och i teorin effektivt sätt att se vad som hänt. Man kan dessutom fokusera på en person och se alla händelser i relation till denna.

Tyvärr är Timescape lite långsamt och klumpigt när man vill gå på djupet i händelserna. Programmet är dock lätt att ta bort för den som vill. Istället kan man använda existerande Android-program för Twitter, Facebook med mera.

Den nya mediaspelaren Mediascape är desto mer lyckad – särskilt en knapp för relaterat innehåll, den så kallade "infinity-knappen" som dyker upp på skärmen i olika lägen.

Trycker man på den vid bildvisning kan man exempelvis få se bilder av samma person (med teknik för ansiktsigenkänning) eller bilder tagna på samma plats (genom "geotaggning" av bilderna med gps-position).

En annan finess vid bildvisning är att fotalbum från Facebook och Picasa är integrerade och dyker upp bredvid de bilder som lagras i mobilen.

I musikläge gör infinity-knappen en automatisk sökning på Youtube för klipp relaterade till en viss låt, eller en sökning i musikbutik – inbyggt finns Sony Ericssons Play Now, men andra butiker, exempelvis operatörens kan läggas till.

Dessutom kan Mediascape hämta skivomslag till låtar om de är försedda med titel och namn på album.

Mediascape är som helhet snyggt och effektivt, men minus är att bildvisningen har klart sämre flyt än i Iphone, och att equalizer saknas för musiklyssnande.

Androids svaghet är att det idag ”bara” finns 36 000 extraprogram, varav betalprogrammen – omkring en tredjedel – ännu inte kan laddas ner i Sverige. För Iphone finns det idag över 150 000 "appar".

Annars är X10 ett klart Iphone-alternativ, och en av marknadens bästa Android-mobiler, även i jämförelse med Googles Nexus One.

(Uppdaterat: Efter en längre tids test kan vi nu konstatera att X10 liksom många andra liknande mobiler har problem med batteritid, särskilt om både wifi, bluetooth och gps är påslagna. En praktisk panel för att slå av och på dessa funktioner finns dock lätt åtkomlig på en del av startskärmen. Mer än en dags drift på en laddning kan man inte räkna med).

- - - -

Vinne eller försvinna –läs hur analytiker och Sony Ericsson självt ser på X10.

Sony Ericsson Xperia X10

Pekskärmsmobil med turbo-3g
Operativsystem: Googles Android version 1.6
Skärm: TFT, 4 tum, 480x 854 pixlar
Kamera: 8,1 megapixel, ansiktsigenkänning
Processor: Qualcomm Snapdragon 1 GHz
Gps, wifi, Bluetooth
Mått: 119x63x13 mm
Vikt: 135 gram
Säljstart: April
Pris: Från omkring 5.000 kronor

Mats Lewan

Mer om: Google Xperia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt