Googles skattetvist löst – betalar miljard euro till Frankrike

2019-09-13 07:23  
"Uppgörelsen gör att vi en gång för alla kan lösa dessa tidigare dispyter", sade Googles advokat Antonin Lev. Foto: TT

Nätjätten Google går med på att betala närmare en miljard euro, omkring 10 miljarder kronor, till franska myndigheter i en överenskommelse som rört ekonomiskt bedrägeri.

Uppgörelsen kom efter fyra års utredning, där Googles verksamhet i Frankrike har granskats.

Frågan gäller om Google, som har sitt europeiska högkvarter i Dublin i Irland, har underlåtit att betala skatter och avgifter i dess franska verksamhet. Överenskommelsen består av skadestånd på 500 miljoner euro och skatter på 465 miljoner euro, uppger internetjätten i ett uttalande.

Läs mer: Googles fiberkabel klarar 250 terabit per sekund

Fallet kan komma att beröra andra multinationella internetbolag med verksamhet i Frankrike och utgången kan få prejudicerande betydelse.

Google, som är en del av Alphabet, betalar minimalt med skatt i många europeiska länder då den mesta försäljningen skattas för i Irland.

– Uppgörelsen gör att vi en gång för alla kan lösa dessa tidigare dispyter, sade Googles advokat Antonin Levy i domstolssalen i Paris på torsdagen.

Mer om: Google Frankrike

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt