Googles markköp öppnar för datacenter i Dalarna

2017-10-13 11:08  
Google har köpt 109 hektar mark i Avesta kommun. Infällda bilden: Googles vd Sundar Pichai. Foto: Wikimedia / Calle Eklund, TT / AP Photo / Jeff Chiu

Google etablerar sig i Dalarna och köper mark i Horndal i Avesta kommun. Näringsministern räknar med många nya jobb.

(Artikeln har uppdaterats)

Det har varit på gång ett tag. Nu bekräftar Google, kommunen och näringsminister Mikael Damberg (S) att etableringen blir av.

– Vi har köpt 109 hektar mark i Avesta kommun, strax utanför Horndal, säger Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google, till Dagens Nyheter.

”Avesta kommun är mycket stolta och glada att vara utvald ort för Google”, skriver kommunen på sin hemsida.

Även regeringen vill sola sig i glansen.

– Det visar att vi är väldigt konkurrenskraftiga, att vi är attraktiva för den här typen framtidsinvesteringar, säger Mikael Damberg till TT och riktar ett tack till de styrande i Avesta kommun.

Datajätten har än så länge bara köpt mark i trakterna, något beslut om byggandet av datahallar är inte tagna. Hur stor investeringen blir och hur många jobb det kan handla om är oklart.

– Men jag tror inte Google köper skogsmark för att bli skogsbrukare. Det vi ser när datacenteretableringar kommer till stånd är att det skapar först väldigt mycket jobb i själva bygget av infrastrukturen. Sen måste man driva verksamheten och i det tredje ledet handlar det om att det förbereder resten av näringslivet med en infrastruktur som gör att Sverige hamnar långt fram i digitaliseringen, säger Damberg.

Han räknar också med fler liknande etableringar från andra företag framöver.

Energipolitiken är ett avgörande skäl till att de elslukande datajättarna väljer Sverige, enligt Mikael Damberg. Bland annat får de skatterabatt på elen.

– Vi har justerat så att vi numer behandlar datacenter på samma sätt som övrig svensk industri, säger han.

TT: Bidrar staten på något vis, med pengar för att locka hit dem?

– Nej inte på något annat sätt än att vi har väldigt goda förutsättningar i Sverige och att det här företaget har precis samma regler som andra företag i Sverige.

Mer om: Google Datacenter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt