Googleblogg vässar Sony Ericssons kameramobiler

2006-02-28 12:58  
Xenonblixt

Googles bloggverktyg Blogger hör till de nyheter som ska göra Sony Ericssons nya kameramobiler vassare. En annan är en seriebildsfunktion som utvecklats i Lund. Sony Ericssons jämför nu sina mobiler med riktiga digitalkameror och tar samtidigt upp Sonys varumärke Cybershot.

K800 med strömsnål Xenonblixt.
Direkt efter att ha tagit en bild med mobilen går det att lägga in den i en egen blogg på internet. Bloggen kan till och med skapas från mobilen.

Det är möjligt genom att Sony Ericsson integrerat Blogger, sökmotorjätten Googles gratisverktyg för bloggar, i ett par av sina nya kameramobiler som presenterades på tisdagen.

Samarbetet med Google innebär för övrigt också till att Googles vanliga sökmotortjänst finns lätt tillgänglig när man surfar på webb- eller wapsidor i mobilen.

Bättre än digitalkameror
Vid presentationen i tisdags stod dock kamerafunktionerna i fokus. Sony Ericsson satsar nu hårt på att kameramobilerna ska framstå som lika bra, eller till och med bättre än vanliga digitalkameror.

- Vi vill etablera mobilen som en trovärdig digitalkamera, som man dessutom kan skicka bilder från, säger Per Alksten, produktmarknadschef på Sony Ericsson.

Lånar varumärket Cybershot från Sony
Ny K800 Cybershot.
Sony Ericsson lånar samtidigt Sonys varumärke för digitalkameror, Cybershot, till sina mest avancerade kameramobiler. Greppet är en parallell till att använda varumärket Walkman på musikmobilerna.

Den första Cybershot-mobilen, K800, har en upplösning på 3,2 megapixel, autofokus och bloggverktyget Blogger.

För att komma åt problemet med att kameran är långsam, vilket Ny Teknik konstaterade som en svaghet med den tidigare toppmodellen bland kameramobilerna, K750i, har Sony Ericssons utvecklare i Lund nu tagit fram en ny patenterad teknik.

Nio bilder att välja mellan
Det är ett slags seriebildsfunktion som går under namnet Best Pic. Funktionen tar 10 bilder per sekund och aktiveras så fort man trycker ner avtryckaren halvvägs. När man tar bilden lagras de fyra bilderna som registrerats innan avtrycket, en vid avtrycket och fyra efter - totalt nio bilder i full upplösning som man sedan kan välja mellan.

Ytterligare ett par finesser är en antiskakfunktion, samt stöd för att koppla kameran direkt till en skrivare enligt ett slags standard som kallas Pict Bridge.

Riktig blixt
Dessutom har K800 försetts med en "riktig" fotoblixt med Xenonteknik som enligt Sony Ericsson nu drar mindre ström än tidigare fotolampor byggda med lysdioder.

K800 är en 3G-mobil som också finns i en version med den snabba gsm-tekniken edge och då kallas K790.

En annan bildprodukt som Sony Ericsson presenterade på tisdagen är en kompakt fotoskrivare - Snap Lab - som är tänkt att stå på caféer eller i småbutiker. Den skriver ut med sublimeringsteknik och kan läsa de vanligaste typerna av minneskort.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt