Google gör alla till amatörastronomer

2008-03-14 14:24  

Google har öppnat ett "teleskop" på webben. Via webbläsaren kan nu alla bli amatörastronomer och utforska universum på egen hand.

Google Earth används främst för att betrakta jorden via flyg- och satellitbilder som täcker in hela jordskorpan.

Men sedan förra året finns också funktionen "Sky" där ett virtuellt "teleskop" är riktat ut mot universum.

Nu har Google gjort om det till webbtjänsten "Google Sky". Då behöver man inte ladda hem och installera Google Earth för att kika ut mot rymden.

En vanlig webbläsare är allt som behövs. Det gör att även lite äldre långsammare datorer som inte klarar av Google Earth kan bli stjärnkikare.

Bilderna som används kommer från en lång rad teleskop, både jordbaserade och sådana som finns i satelliter, inklusive Hubble.

Vid sidan av att själv rikta teleskopet och zooma in finns en sökfunktion som letar bland tiotusentals namngivna stjärnor, galaxer och andra celesta objekt.

När Google Sky öppnas framträder det universum som är synligt för ögat. Men man kan också skifta till sådana vyer som bara ses av teleskop som klarar av infrarött och ultraviolett ljus plus objekt som bara sänder ut mikrovågor och röntgenstrålar.

För att popularisera den nya webbtjänsten presenteras den på 26 olika språk, inklusive svenska.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt