Glöm knappandet!

2008-11-11 23:00  

Har man väl börjat skriva med Shapewriter vill man aldrig lyfta ett finger igen. Framtidens sätt att skriva, byggt på svensk forskning, finns redan i mobilen. Tricket är att utnyttja människans fantastiska muskelminne. Ny Teknik har testat.

Det amerikanska företaget Shapewriters teknik finns sedan en tid i Iphone, i form av programmet Writing Pad - enligt Time.com ett av de elva bästa för Apples mobil.

Och alldeles snart kommer det för mobiler med Windows Mobile.

- Det är i princip färdigt. Jag springer runt och demar det varje dag med en Windows-mobil, säger Per Ola Kristensson, teknisk direktör för Shapewriter, och forskaren bakom tekniken.

Skrivmetoden används på skärmtangentbord och gör att man kan dra fingret mellan bokstäverna i ett ord, utan att lyfta fingret. Programmet gissar oftast rätt ord med stöd av en ordbok, men ger också förslag på alternativ.

Metoden bygger på att människans muskelminne är extremt effektivt, och att man lätt lär sig formen för en rörelse som ger ett visst ord.

Per Ola Kristensson visar detta i sin forskning som inleddes i Linköping 2001.

Han konstaterar bland annat att de flesta lär sig 15 former/ord efter bara 40 minuter, och att det bara fortsätter.

- Det fascinerande med muskelminnet är att det är i princip obegränsat, säger han.

Det ska till och med gå att byta tangentbords-layout utan större besvär, exempelvis till det så kallade Atomik-tangentbordet, med de vanligaste bokstäverna samlade i mitten.

- Hjärnan är fantastiskt plastisk, konstaterar han.

Samtidigt med Shapewriters debut, dyker det upp flera konkurrerande varianter, bland annat Swype, utvecklat av Cliff Kushler, som även ligger bakom T9 - tekniken som gissar ord när man skriver sms.

Enligt Per Ola Kristensson är dock Shapewriter ensamt om att utgå från formen på rörelsen, medan konkurrenter exempelvis mäter vinkeln mellan två dragningar på skärmen.

Fördelen är att man ska kunna skriva en viss form var som helst på tangentbordet, och att en vältränad rörelse, som är rundare, känns igen lika bra som en nybörjares lite kantigare rörelser.

Det som ger både Shapewriter och Swype draghjälp just nu är den starka trenden med pekskärmar i avancerade mobiler.

- Jag tror att den stora massan kommer att ta den här metoden till sig, men jag tror inte att den tar över från fysiska tangentbord som är ganska bra, säger Per Ola Kristensson.

Att skriva med streck ger mersmak

I början kollar man noga var bokstäverna ligger. Men det tar inte lång stund förrän man plötsligt minns en hel rörelse som blir ett ord - dock inte 15 rörelser/ord på 40 minuter som forskaren Per Ola Kristensson kommit fram till, åtminstone inte för undertecknad.

Förvånansvärt ofta blir det i alla fall rätt, annars pekar man snabbt på önskat alternativ bland föreslagna ord.

Skärmtangentbord kan ofta kännas svåra att pricka rätt på, men Shapewriter löser den knuten. Finessen är samtidigt att man när som helst även kan knappa på vanligt sätt. Nya ord läggs till i Shapewriters ordbok just så.

Att få inledande versal eller byta shift-läge på ett helt ord görs enkelt med en särskild knapp när ordet är skrivet.

Nackdelen med Shapewriters Iphoneprogram Writing Pad är att det bara används för anteckningar och för e-post, inte som generell inmatningsmetod för sms, webbadresser med mera. Detta beror på begränsningar i Iphone.

I Windows Mobile kan Shapewriter däremot användas för all inmatning.

För närvarande finns endast stöd för engelska, men fler språk kommer framöver, och de ska kunna vara aktiva samtidigt. Varje nytt språk gör programmet några hundra kilobyte större.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt