Giftig sjöbotten får nytt liv

2003-10-07 14:27 Marie Feuk  
Rensat med gel

Ett gel som lägger sig som ett täcke över bottnen i kvicksilverförorenade sjöar. Det är en helt ny svensk metod som minskar saneringskostnaden för en stor sjö med 75 procent jämfört med muddring. Metoden kan också användas för bly, kadmium och pcb. Det gör att den väcker intresse även i USA och Kanada.

Sjön Turingen i Nykvarn utanför Södertälje är den första sjön i världen där man prövar den nya metoden, som kallas Covermetoden. I sjön har drygt 250 kilo kvicksilver släppts ut från ett pappersbruk som lades ner 1971. På det sedimentliknande skiktet kommer en ny levande sjöbotten att bildas.

Sediment med gel på toppen från Turingens botten.
Förra veckan avslutades saneringsarbetet, som pågått i ett år. 80 procent av sjöns botten är nu täckt med gel. Detta består av ett konstgjort sediment av aluminiumhydroxid, fibrer och sand som isolerar kvicksilvret. I saneringsarbetet har en specialbyggd farkost utrustad med en nedsänkt bom använts. På den sitter ett stort antal munstycken där den kemiska reaktionen av gelets olika komponenter sker. De bildar ett moln ovanför den förorenade bottnen och täcker den yta som passeras.

För att få hög precision och inte missa delar av bottnen användes gps. Förutom de grunda delarna av Turingen är den hundra hektar stora bottnen nu täckt med ett fyra centimeter tjockt lager gel. Totalt rör det sig om tiotusentals ton.

Tidigare har sanering av kvicksilverdrabbade sjöar skett med tung täckning, alltså med sand och grus eller genom muddring. Vid muddring tas bottensedimentet med kvicksilvret upp och deponeras, en dyr metod som för en sjö av Turingens storlek skulle kosta över 100 miljoner kronor.

Ronald Bergman.
- Det som gör Covermetoden så intressant är att den inte är dyr. För Turingen kostar geltäckningen 26 miljoner kronor, säger Ronald Bergman, projektledare för Projekt Turingen i Nykvarns kommun.

Enligt Ronald Bergman är muddring inte bara dyrt, det skapar också miljöproblem i och med att kvicksilvret måste tas om hand på land.

Sedimentprover som tagits sedan täckningen påbörjades för ett år sedan ser lovande ut.

- Vi ser tydligt att kvicksilverhalten dalar, säger Ronald Bergman.

Intresset för den patenterade metoden, som utvecklats av företaget Vattenresurs, är stort, inte bara i Sverige utan i USA, Kanada och Norge.

- Man måste vidga vyerna och inte bara inrikta sig på kvicksilver. Den här metoden kan användas på alla partikelbundna föroreningar, som bly, kadmium och pcb, säger Per Gullbring på enheten för förorenade områden på Naturvårdsverket.

Just när det gäller sedimentprojekt är det angeläget att hitta billigare metoder än tung täckning och muddring för att kunna använda pengar till annat, enligt Per Gullbring.

- Då kan vi sanera Sverige lite snabbare. Vi jagar ständigt efter sådana här metoder.

Projektet i Turingen finansieras bland andra av miljödepartementet, Naturvårdsverket och EUs miljöfond, Life Environment.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS