Digitalisering

Giftig sjöbotten får nytt liv

Rensat med gel

Ett gel som lägger sig som ett täcke över bottnen i kvicksilverförorenade sjöar. Det är en helt ny svensk metod som minskar saneringskostnaden för en stor sjö med 75 procent jämfört med muddring. Metoden kan också användas för bly, kadmium och pcb. Det gör att den väcker intresse även i USA och Kanada.

Publicerad

Sjön Turingen i Nykvarn utanför Södertälje är den första sjön i världen där man prövar den nya metoden, som kallas Covermetoden. I sjön har drygt 250 kilo kvicksilver släppts ut från ett pappersbruk som lades ner 1971. På det sedimentliknande skiktet kommer en ny levande sjöbotten att bildas.

Sediment med gel på toppen från Turingens botten. Förra veckan avslutades saneringsarbetet, som pågått i ett år. 80 procent av sjöns botten är nu täckt med gel. Detta består av ett konstgjort sediment av aluminiumhydroxid, fibrer och sand som isolerar kvicksilvret. I saneringsarbetet har en specialbyggd farkost utrustad med en nedsänkt bom använts. På den sitter ett stort antal munstycken där den kemiska reaktionen av gelets olika komponenter sker. De bildar ett moln ovanför den förorenade bottnen och täcker den yta som passeras.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här