Gamlingar varnas - ingen mobil här

2011-03-23 12:05  

Äldre människor utsätter sig för risker när de går över en trafikerad gata och pratar i mobil samtidigt.

En undersökning vid universitetet i Illinois visar att äldre personer blir avsevärt mindre uppmärksamma på trafiksituationen när de går över en bilväg och samtidigt talar i telefon.

Till skaran äldre räknas en grupp undersökta i åldrarna 59 till 81 år. De fick gå över gator med olika komplicerade trafikströmmar där de dels fick koncentrera sig helt på trafiken, dels lyssna på musik i mobilen och slutligen genomföra ett telefonsamtal med någon via hands-free.

Undersökningsgruppen visade att de äldre hade avsevärt mycket svårare att koncentrera sig på trafiksituationen när de talade i telefon samtidigt som de gick över gatan. Att passera en gatukorsning kunde exempelvis ta längre tid än vad som reserverats för uppgiften.

När samma undersökning genomfördes med en motsvarande stor grupp i åldersspannet 18 till 26 år fann man inga koncentrationsstörningar vid mobilsamtal i komplicerade trafiksituationer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt