Forskare tar strid mot musikindustrin

2001-08-22 13:00  
Den amerikanska professorn Edward Felten har nu publicerat den forskningsrapport som musikindustrin försökt att stoppa.

Förra veckan presenterade han sin studie "Reading Between the Lines: Lessons from the SDMI Challenge".

Rapporten beskriver hur olika sätt att skydda musik från piratkopiering kan överlistas.

Edward Felten hade tidigare planerat att presentera sina forskningsresultat vid en konferens i april. Men då fick han ett brev från organisationen SDMI där han hotades av stämning om rapporten publicerades.

Musikindustrin hävdade att en publicering skulle strida mot den kontroversiella lagen "1998 Digital Millennium Copyright Act", DMCA.

Då vågade inte Edward Felten och hans forskningskollegor publicera sin rapport.

Edward Felten gick istället till en federal domstol och bad om tillstånd att få presentera sin forskning vid USENIX Security Conference som ägde rum förra veckan i Washington. Trots att domstolen ännu inte agerat valde Edward Felten att ändå publicera rapporten.

Syftet är att ta strid för forskningens frihet.

- Ett stort moln hänger ovanför vår pågående forskning och vi vågar inte längre göra det vi normalt gör, säger Edward Felten enligt USA Today.

- Edward Felten tar en risk och är mycket modig, säger Robin Gross som är Electronic Frontier Foundations advokat. En organisation som kämpar för medboragares fri- och rättigheter.

Edward Felten har dessutom stöd av en lång rad av amerikanska vetenskapsmän som hävdar att 1998 Digital Millennium Copyright Act strider mot forskningens frihet.

Inför all den dåliga publicitet som musikindustrin åsamkats under striden mot Edward Felten har SDMI tonat ner sitt hot mot professorn.

- Vi motsätter oss inte att Feltens rapport publiceras, säger nu en representant för SDMI till nyhetsbyrån CNN.

- Men annan forskning som liknar min, till och med en annan version av vår forskningsrapport, kan skapa problem med 1998 Digital Millennium Copyright Act, säger Felten.

- Att SDMI och skivbolagens organisation RIAA inte längre försöker hindra att min rapport publiceras beror enbart på all publicitet kring fallet, säger Edward Felten till CNN.

Men musikindustrins beslut att inte stämma Edward Felten och hans kollegor eliminerar ändå inte hotet mot forskarna.

- Det är fullt möjligt att justitiedepartementet på eget initiativ stämmer forskarna för att de brutit mot DMCA, säger Robin Gross från Electronic Frontier Foundation.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt