FM-radion ska släckas 2022

2013-06-20 14:23  
Ska du fortsätta spisa heta vax behöver du skaffa en ny mottagare. De digitala sändningarna går inte att ta emot med en transistorradio. Foto: H. Armstrong Roberts/Corbis/Scanpix

I en ny proposition går regeringen på public servicekommitténs tidigare linje: 2022 ska FM-radion bort från Sverige.

I propositionen föreslår regeringen att det analoga radionätet ska utvecklas för att ersättas med digital marksänd radio i någon form. Ett preliminärt slutdatum är 2022.

Nio år anses räcka för att medborgarna ska hinna ersätta sina gamla radioapparater mot nya som klarar de digitala sändningarna. Kostnaderna för att byta ut de omkring 20 miljoner radioapparater som finns i landet varierar mellan ett par hundra kronor för en köksradio till stora installationskostnader för bilmonterade apparater.

Digitalradion ska bland annat ge möjlighet till nya tjänster och fler rikstäckande kanaler.

I andra länder har närradiokanaler fått fortsätta att sända FM, bland annat på grund av att kostnaderna för teknikbytet är stora. Utredningen som legat till grund för regeringens proposition kom i september 2012. Där föreslogs att en lösning för närradion skulle krävas innan de rikstäckande FM-sändningarna släcks ner.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt