Fjärrstyrd flygledning blir sen och dyr

2019-03-11 07:34  
Förra året blev Örnsköldsviks flygplats först i världen med fjärrstyrd trafikledning. Nu följer allt fler av Sveriges små, privata eller kommunala, flygplatser efter. Foto: Stefan Kalm

Luftfartverkets satsning på fjärrstyrd flygledning blir försenad och kommer att kosta mer än beräknat, enligt en intern rapport som Sveriges Radio P1:s Kaliber har tagit del av.

Enligt en beräkning kommer kostnaden för projektet att bli 60 miljoner kronor högre än väntat.

I dag flygleds Örnsköldsviks och Sundsvalls flygplatser med kameror från en och samma central. Luftfartsverket vill införa tekniken också i Kiruna, Umeå, Östersund och Malmö.

Tanken är att flygledning ska ske på distans ifrån Stockholm och förhoppningen är att sälja tekniken till utlandet.

Läs mer: Trafikledning på distans: ”Ett fönster matchar inte teknikutvecklingen”

Den planerade utbyggnaden kommer att dröja runt ett år, vilket förklaras av att Luftfartsverkets samarbetspartner Saab har svårt att rekrytera rätt kompetens.

– Och framförallt då på mjukvaruingenjörer som har varit en otroligt trång sektor, säger Johan Klintberg, vd för Saabs ansvariga dotterbolag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt