Finskt bredband gör hemdatorn överflödig

2009-04-21 10:43  

2016 tror Finnet att 100000 finnar ska surfa med virtuella datorer. Skärmen står hemma, men programmen körs i en virtuell del av en superdator hos operatören. Satsningen kommer att kosta minst 10 miljarder kronor.

Så kallad ”virtualisering” innebär att kundens program körs i en dator någonstans i en serverhall. Det enda som står hemma är skärm, tangentbord och mus. Resten sköts över en snabb bredbandsuppkoppling. Finnet kallar det för Supermatrix.

Metoden har funnits länge och har till viss del slagit genom hos stora företag med relativt homogena datormiljöer. Fördelen är att service och övervakning kan ske på ett enda ställe, och att det är lätt att öka kapaciteten för en användare – det är bara att slå på lite till av superdatorn där programmen går. Säkerhetskopiering och all lagring av filer sker centralt.

Nackdelen är att hela systemet är beroende av att trafiken i nätet flyter fläckfritt. Därför har virtualisering inte varit ett realistiskt alternativ för hemanvändare. Det är oklart hur folk i allmänhet ställer sig till att all information på datorn ligger hos operatören i stället för på det egna skrivbordet.

Men nu vänder sig Finnet, den finska organisationen för bredbandsoperatörer, mot privatkunderna. Fibernätets kapacitet ska ökas till mer än 100 Mbit/s, samtidigt som tillräckligt bra teknik för att köra och övervaka hemanvändares många olika program och operativsystem ska utvecklas.

Budgeten är 10 miljarder kronor över tio år. Det kommande året ska användas till analys av problemen, nästa år till tekniska experiment och 2012 ska användarundersökningar göras medan ett gränssnitt byggs upp. 2016 ska Supermatrix ha mer än 100000 användare.

Arbetet görs av 12 tekniska arbetsgrupper med delegater från medverkande företag som IBM, Cisco, Fujitsu och HP.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt