Fingerprints tidigare vd anhållen

2017-01-23 12:10  

Ekonomi (TT). Fingerprint Cards tidigare vd Johan Carlström har anhållits misstänkt för marknadsmissbruk i samband med bolagets vinstvarning i december 2016, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Ekobrottsmyndigheten har även anhållit styrelseledamoten Lars Söderfjell på samma grunder.

"Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och de uppgifter som nu kommit till vår kännedom. Vi samarbetar givetvis med Ekobrottsmyndigheten", säger Jan Wäreby, styrelseordförande i Fingerprint Cards, i pressmeddelandet.

Företagets aktie föll omgående 5,1 procent.

Förundersökningen inleddes den 12 december förra året. Detta efter att värdepappersinstitut uppmärksammat omfattande försäljningar av aktier i Fingerprint före vinstvarningen från bolaget, som meddelades den 8 december 2016.

"Sekretess gäller i förundersökningen och därmed kan jag inte berätta vilka personer som är inblandade i detta. Det är av hänsyn till dem och utredningen som varken namn eller andra uppgifter kan lämnas ut kring ärendet i nuläget", säger kammaråklagare Olof Kronlund i ett pressmeddelande.

Stort avgångsvederlag

Det förekommer flera utredningar kring aktiehandeln i Fingerprint.

"Jag vill inte inom ramen för detta ärende gå in på vad som varit tidigare, vi har nu att göra med en ny händelse från december 2016 som vi ska gå till botten med", säger Kronlund i pressmeddelandet.

Den misstänkte Johan Carlström lämnade sin anställning i Fingerprint i oktober i fjol. Han kvarstod dock som huvudägare av bolaget och när han avslutade anställningen fick han med sig tre årslöner, nästan 11 miljoner kronor, i avgångsvederlag.

Anledningen till det stora beloppet var, enligt företaget, att Carlström varit åtta år i företaget och hade "bidragit starkt till dess framgångar".

Turerna kring Carlström har varit många. Han är bland annat åtalad för flera grova insiderbrott som ska ha skett mellan 2012 och 2014. Den rättegången är planerad till i vår.

"Väldigt tråkigt"

Han misstänks för att ha tjänat miljontals kronor genom att systematiskt ha utnyttjat förhandsinformation när han handlat med aktier och warranter.

Även Lars Söderfjell är nu anhållen på samma grunder.

– Detta är självklart väldigt tråkigt. Hittills har vi väldigt lite information om vad som hänt, men självklart kommer vi att samarbeta fullt ut med ekobrottsmyndigheten, säger styrelseordföranden Jan Wäreby.

TT: Kan Lars Söderfjell sitta kvar i styrelsen?

– Det är givetvis en diskussion vi måste ha, men först måste vi få möjlighet att prata med honom och först därefter kan vi fatta ett beslut. Som det är nu går inte det, eftersom han är anhållen.

TT: Vad består misstankarna av?

– Vi har fått väldigt lite information om det, men det ska vara marknadsmissbruk i samband med vinstvarningen.

Utvecklat sensor

Fingerprint Cards som har utvecklat den fingeravtryckssensor som finns på baksidan av telefonerna.

Sensorn har namnet FPC1025, och har bland annat en finess som gör det möjligt att dra ned telefonens rullgardinsmeny för notiser och inställningar genom att svepa nedåt med fingret på fingeravtrycksläsaren.

Mer om: Fingerprint

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt