Facebook utökar samarbetet med Tor

2016-01-20 10:32  
Foto: Tor-nätverket, CC-licens

Det sociala nätverket Facebook öppnar fler möjligheter för användare att komma åt företagets tjänst anonymt via nätverket Tor.

Nu kan användare av Facebooks app på Android komma åt det sociala nätverket genom anonymiseringsnätverket Tor. Redan sedan tidigare har den som surfar från en dator kunnat använda Tor för att nå Facebook direkt via webbläsaren. Tor maskerar användarens ip-adress genom att låta trafiken styras om krypterat via flera lager av routrar.

Genom att Facebook öppnat sin tjänst direkt via Tor-nätverket är användarens trafik krypterad av Tor hela vägen mellan mobil eller dator och Facebook vilket ska ge en ökad säkerhet.

Enligt nyhetstjänsten Reuters finns det inga planer på att ge Facebooks Iphoneapp stöd för att använda Tor. Utvecklingen av anonymiseringsverktyget har finansierats av till exempel amerikanska myndigheter och svenska Sida för att användas som ett kommunikationsverktyg för oliktänkande i förtryckarregimer. Efter visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden 2013 har verktyget hittat en större skara användare världen över.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt