Facebook kastar sig in i app-fajten

2012-05-25 08:40  

Facebook öppnar en egen app-butik. Därmed tar företaget på allvar steget in i mobilbranschen och börjar kriga med Apple, Google och Nokia.

I fredags börsnoterades Facebook. Värderingen på 750 miljarder kronor är den högsta hittills i samband med noteringen av ett teknikföretag.

Betydligt mindre uppmärksamhet fick nyheten att Facebook inom kort öppnar appbutiken App Center för att slåss mot giganter som Apple, Google och Nokia/Microsoft.

Det är ett viktigt besked för alla nya aktieägare. Det visar att bolaget menar allvar med sin satsning att ge sig in i den mobila världen.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har sett hur Apple fick in över 10 miljarder kronor på försäljning av appar förra året, efter att ha givit utvecklarna sin 70-procentiga andel.

Han vet också att många som laddat ner tjänster som Angry Birds och Spotify har fått tipset från sina kompisar på Facebook. Över 60 miljoner personer i månaden sägs gå direkt från Facebook till någon av dagens app-butiker.

Med Facebooks nya App Center hoppas Mark Zuckerberg kunna slå två flugor i en smäll. Dels räknar han med att få in nya pengar på appförsäljningen, dels hoppas han att butiken ska få folk att stanna kvar längre på Facebook, vilket automatiskt innebär ökade annonsintäkter.

Det kan behövas, eftersom Facebooks mobila användare än så länge genererar lägre intäkter än väntat.

Med sitt App Center konkurrerar Facebook direkt med Apples Appstore, Google Play (före detta Android Market) och Microsofts Windows Phone Marketplace. Till skillnad från övriga butiker kommer Facebook att ha appar för både Apples Iphone och Androidmobiler. År 2014 väntas appbutikerna omsätta 400 miljarder kronor, enligt analysföretaget Gartner.

Det spekuleras redan om vad som blir Facebooks nästa steg för att försöka bli navet i den mobila världen.

Sedan en tid florerar åter ryktet att mobiltillverkaren HTC fått uppdraget att ta fram en första telefon åt Facebook.

Men det är en minst sagt osäker verksamhet. Det har giganter som Nokia tvingats erfara. Apple gör å andra sidan en fantastisk affär på sin Iphone. Runt 70 miljarder kronor bara under årets första tre månader.

Det gäller för de många nya aktieägarna att hänga med i nyhetsflödet, när nu Facebook ger sig in i den stundtals lukrativa, ibland extremt riskfyllda mobilvärlden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL