Få kvittokoll med nya gratisappen

2011-11-29 23:00  
”Marknaden har varit trög fram till i våras”, säger Anna Oscarsson, styrelseordförande i Kvittar. Foto: Kvittar

Trött på sladdriga kvitton där texten snabbt bleknar bort? Snart kan du samla allt i mobilen, inklusive bonuspoäng och bytesrätt. Bland aktörerna finns Ikano Bank.

Ikano Banks app Skipp ersätter fysiska kundkort i plånboken. I appen samlas dina köp och bonuspoäng och där får du också medlemserbjudanden. Nästa steg är funktionen som ersätter kvittot fullt ut.

Startupen Kvittar löser samma problem men på ett annat sätt: genom samarbete med kassaapparatstillverkare.

Skipp lanserades i somras för Iphone­ och i början av december kommer den för Android.

I ryggen har Ikano sju stora kedjor: Ikea, Stadium, Hemtex, Shell MasterCard, Skoda, Volkswagen och Audi. Tillsammans har de 1,1 miljoner användare. De sju är också kunder i Ikano Bank, men det är inget krav för andra butikskedjor.

Än så länge accepteras inte registrerade köp i appen som kvitto vid reklamationer eller byten.

– Men det är vår tanke när teknik och regelverk finns. Ett system där man skulle slippa hålla reda på papperskvitto i samband med köp, säger Magdalena Walther, ansvarig för mobil utveckling på Ikano Bank.

Hemtex,som deltar iutvecklingen av appen har samma förhoppningar.

– Att kunna presentera en sådan lösning i Skipp är mycket intressant och genererar dessutom ett stort kundvärde, säger Manuel Ferrer, presschef på Hemtex.

– Den dagen vi implementerar produktinformation i Skipp kommer det definitivt att räcka med bara Skipp, säger Petra Sjöstrand, pr-ansvarig på Stadium.

Den har ingen betalningsfunktion.

Appen är gratis för användarna, medan Ikano tar betalt av butikskedjorna för att visa erbjudanden och bonus med mera.

Magdalena Walther nämner själv Kvittar som ett spännande initiativ vid sidan om Skipp.

Så funkar Kvittar

I gratistjänsten Kvittar kan du dels lagra en digital ­ kopia av ditt kvitto som du själv laddar upp. Något som gäller för garanti ­ enligt Konsumentverket.

Dels kan i anslutna butiker få en digital kopia direkt. Då krävs att anslutna butiker har ett kassasystem där Kvittar integreras så att Kvittar kan registrera data på artikelnivå i kassasystemet. Kvittars app finns för Iphone och snart för Android.

Olle Blomkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt