Experten: Därför ska du begränsa antalet Facebook-vänner

2016-01-20 06:13  

Har du många vänner på Facebook? Kanske för många. En ny studie visar att det är inte är möjligt att ha nära band till fler än 150, precis som i verkliga livet.

Begränsningar i vår hjärna att hantera många relationer och i vår fritid gör att vi inte har förmåga att odla vår vänskap med hur många människor som helst, enligt studien som publiceras i tidskriften Royal Society Open Science och som AFP skriver om. Resten av dem vi känner är bara bekanta, eller människor vi känner igen.

Den teoretiska begränsningen av vänner är känd som "Dunbars nummer" efter den brittiske psykologiprofessorn Robin Dunbar, och det är också han som ligger bakom den nya studien där människor med olika många Facebook-vänner har fått svara på hur många de skulle hjälpa vid en kris. Det visade sig inte vara särskilt många, vilket överrensstämmer med Dunbars teorier om vänskap även utanför sociala medier.

– Människor kan ha 500 eller till och med 1 000 vänner på Facebook men allt de gör är att inkludera personer vi normalt skulle kalla bekanta eller människor vi bara känner igen men inte känner särskilt bra, säger Dunbar till AFP.

– Det finns kanske viss flexibilitet, men inte mycket, och det beror på hur djup du vill att vänskapen ska vara. Det är som att vi har en begränsad mängd av socialt kapital som vi kan investera i en vänskapsrelation, men vi kan vi inte överskrida den gränsen.

    

Däremot uppges inte att det skulle vara bra att begränsa antalet grupper du gillar på Facebook, så få senaste tekniknytt i ditt sociala flöde genom att gilla Ny Teknik!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL